Три стъпки пазят бебето от хепатит B

Ако ваксинирате детето навреме, може да го кърмите, дори да носите вируса

Три стъпки пазят бебето от хепатит B | StandartNews.com

Чакам дете, а имам хепатит B. Мога ли да предам заразата на плода? И какво да направя, за да опазя детето от заболяването? Спокойно - мисията "лечение" вече е възможна, твърдят лекарите. Стига да спазите няколко основни правила по време на бременността и да ваксинирате детето веднага след раждането, рисковете могат да бъдат сведени до минимум.

Хепатит B се предава не само по добре известните начини - полов път, общи игли, наранена кожа. Той може да бъде пренесен и от майката към плода - тоест перинатално. По думите на проф. Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по хепато-гастроентерология при МБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна, заразяването на детето може да стане не само по време на бременността, но и непосредствено след раждането.
Поначало при инфектиране с този вид хепатит  изходите са два, разказва лекарят. При 90 на сто от възрастното население нещата завършват с благополучно излекуване. При 10 на сто обаче настъпва по-страшният вариант - хронифициране на инфекцията с риск за развитие на хепатит, цироза и рак. При бебетата обаче имунната система е незряла, затова и честотата на сценарий №2 е много по-висока – около 90%.
Медиците смятат, че инфектирането на плода по време на вътреутробното му развитие става едва при 10-20% от случаите. Ваксинацията на новородените е високо ефикасна, затова се предполага, че инфектирането настъпва най-често скоро след раждането, казва д-р Коцев. Смята се, че

раждането чрез секцио не предпазва детето

Въпреки това вече има единични китайски съобщения, според които правилно извършено цезарово сечение може да предпази плода от инфекция.
Рискът от заразяване на плода е право пропорционален на равнището на вируса в кръвта на майката. При високвирусен товар предаване на хепатит В от майка на детето може да настъпи в 85 до 90% от случаите. Обратно, по-ниско равнище на товара не се свързва с риск за пренасяне на хепатитния вирус.
Предаването на заболяването обаче зависи не само от имунния статус на майката, а и от това дали вирусът притежава един специфичен антиген – т.н. НВе-антиген. НВе-антиген позитивните майки могат да предадат инфекцията в 80-90% от случаите, докато НВе-антиген негативните – само в 20-30%.
Опазването на плода от зараза включва няколко стъпки, разказва лекарят. Всички бременни се изследват за наличие на хепатит В вирус. Задължително е точното определяне на вирусния товар чрез изследване на хепатит В вирусна ДНК. Ако се окаже, че такава има, бременната жена трябва да се изпрати за консултация с гастроентеролог, за да се прецени състоянието й, както и провеждането на лечение. Изключително важен е задължителният скрининг за хепатит В в началото на втория триместър на бременността. Той е

безплатен и се поема от Здравната каса

Ако се установи, че майката се нуждае от лечение по време на бременността, то се провежда по общите правила за лечение на болните с хроничен хепатит В. Има препарати, които са сравнително безопасни за плода.
Когато обаче хепатитът не се активира по време на бременността, майката не се лекува. При висок вирусен товар и желание да се минимизира риска за предаването му, лечение се извършва в последния триместър на бременността. Това е и първата стъпка, за да предпазите бъдещото бебе.
Когато детето се роди, трябва да бъдат направени още две стъпки, които гарантират "двойна защита" на малчугана. Едната е пасивна имунизация на новороденото в първите часове след раждането. Добре е майката да се снабди с препаратите предварително, те обикновено се поставят мускулно в крачето на бебето. Също в първите часове е задължително да се направи и активна имунизация с противохепатитна ваксина. Тези мерки трябва да започнат най-късно до 12-ия, или евентуално 24-я час от живота на бебето. Ако препоръките се изпълнят правилно, шансът за предаване на заболяването пада под 5%. И дори до нула, ако вирусният товар поначало е нисък. Правилно имунизираните новородени могат да бъдат кърмени от майката. След навършване на 6-9 месеца детето може отново да се изследва за наличие на хепатит В вирус. Ако въпреки взетите мерки то се окаже инфектирано, трябва да се лекува от педиатри-гастроентеролози.
По думите на проф. Коцев, преди въвеждането на задължителната ваксинация у нас болните с хепатит B са били от 5 до 7%. Днес, 20 г. след старта на ваксинирането на всички новородени,

честотата е намаляла до 3-4%

от населението. Ако приемем, че годишно има по 75 000 раждания, то броят на инфектираните бременни е около 3000, разказва той. Хроничната инфекция с вируса може да причини хроничен хепатит, чернодробна цироза, чернодробна декомпенсация и дори първичен чернодробен рак. Разбира се - след 15-20 или повече години. По време на бременностто или след нея ходът на хроничния хепатит В може да се влоши, но за щастие това става много рядко.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай