Топ 10 на най-полезните храни за лятото

Жегите започнаха и организмът ни има нужда от лека и здравословна храна

Топ 10 на най-полезните храни за лятото | StandartNews.com

Летните жеги започнаха и организмът ни има нужда от лека и здравословна храна. Ето кои са най-подходящи за лятото храни, които ще ви държат в отлична форма:

КЪЛНОВЕ - Кълновете са дребни, но богати на хранителни вещества. Ако ги консумирате в салата, ще си набавите много витамини, минерали и ензими. Те са една от най-екологично чистите храни, която може да си набавим в днешно време

ДИНЯ - Динята е повече от 90% вода, което ви помага да се хидратирате. Това е изключително важно в летните месеци. От динята също така можете да си набавите много витамини и фибри. Дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.

КРАСТАВИЦА - Подобно но дините, краставиците също съдържат над 90% вода. Изключително богати са на бета каротин и други витамини. Бета каротинът е мощен антиоксидант. Той помага за неутрализирането на свободните радикали в тялото, молекули, които увреждат основата на клетъчната структура.

ДОМАТИ - Доматите са много желан участник в летните храни. Специалисти вече са доказали, че доматите са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система и имат антиканцерогенно действие. Те съдържат много витамини и микроелементи, които спомагат доброто здраве.

ЗЕЛЕН ФАСУЛ - Половин купичка зелен фасул към вечерята ще ви накара да се почувствате сити много по-бързо. Дори малко количество от продукта засищат глада за най-малко 3 часа напред. Причина са Oмега-3 мастните киселини, магнезият и фибрите в зеления фасул.

ТИКВИЧКИ - Половин купичка тиквички съдържа 80 калории. С нея си осигурявате основни витамини и минерали, включително магнезий, калий и мед. Идеални за гарнитури, супи и предястия.

МАГДАНОЗ - Билката често остава пренебрегната за сметка на останалите летни изкушения. Но само в купичка магданоз се съдържат 984 мг витамин К. Той помага на тялото да се отърве от задържане на течности и се справя с подуването. Това допринася за свалянето на над килограм от излишната вода, задържана в тялото. Магданозът се използва за салати, сосове, омлети, супи, ястия – навсякъде, където натуралният му вкус кореспондира с останалите съставки.

СМОКИНИ - Този суперплод добива все по-широка популярност. В него има фибри, калий, фолиева киселина и витамини. Комбинацията им е благоприятна за здравето на сърцето. Въпреки изумително сладкия му вкус, летния плод е нискокалоричен, но успешно притъпява чувството на глад и жажда.

ЧЕРЕШИ - Купичка от червените плодчета съдържа само 87 калории. Похапвайте череши три-четири пъти седмично и за лятото може да отслабнете с 2-3 кг. Черешите са пълни с антиоксиданти, които помагат за унищожаването на раковите клетки. Освен това те понижават на производството на вредния холестерол.

БОРОВИНКИ - Почти без никакви калории, боровинките подобряват кръвообращението и ограничават щетите от свободните радикали. Те регенерират клетките и тъканите. Вкусните плодчета могат да се добавят в овесените ядки, пълнозърнестите мъфини и дори ястията – смелете ги на пюре и ги сервирайте като десерт в купичка. Един от най-полезните боровинки са тези, набрани в планината. Така освен движение, ще си осигурите и една истински полезна храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай