СЗО с много тревожна новина за вируса

Очаква се втора по-смъртоносна вълна от коронавирус тази зима

СЗО с много тревожна новина за вируса | StandartNews.com
  • Очаква се втора по-смъртоносна вълна от коронавирус тази зима

Тревожно предупреждение отправи директорът на СЗО в Европа към страните, които започват да облекчават ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Европейските страни трябва да се подготвят за смъртоносна втора вълна от коронавирусни инфекции, тъй като пандемията не е приключила, каза в интервю за „Дейли Телеграф“ д-р Ханс Клюге, директор на Световната здравна организация в Европа, цитиран от БГНЕС.

Клюге отправи предупреждение към страните, които започват да облекчават ограниченията си, заявявайки, че сега е „време за подготовка, а не за празнуване”. Представителят на СЗО бе категоричен: това, че броят на случаите на COVID-19 в страни като Великобритания, Франция и Италия започва да намалява, не означава, че пандемията приключва. Епицентърът на европейското огнище сега е на изток, като броят на случаите нараства в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан, предупреди той.

„Страните трябва да използват това време разумно и да започнат да укрепват системите за обществено здраве, както и да изграждат капацитет в болници, отделения за спешна помощ и интензивно лечение. Сингапур и Япония разбраха рано, че това не е време за празнуване, а е време за подготовка. Това правят и скандинавските страни - те не изключват втора вълна, но се надяват, че тя ще бъде локализирана и ще могат да я преодолеят бързо“, каза той. Той предупреди, че втората вълна може да съвпадне с избухване на други инфекциозни заболявания. „Много съм загрижен за възможността от двойна вълна - през есента може да имаме втора вълна на COVID и друга от сезонен грип или морбили. Преди две години имахме 500 000 деца, които не бяха направили първата си ваксина срещу морбили“, добави Клюге.

През последните няколко седмици много европейски страни, включително и България, започнаха да рестартират своите замразени икономики и да позволят някаква форма на възобновяване на нормалността.

По-рано този месец на испанското население беше позволено да спортува навън за първи път от седем седмици, а ресторантите в някои райони на Германия отново отвориха. Във Франция хората вече няма да се нуждаят от разрешителни за пътуване, за да обяснят защо са напуснали дома си.

Но при липса на ефективно лечение на вируса или на ваксина, заяви д-р Клюге, всяко блокиране трябва да бъде придружено от строги мерки за обществено здраве, включително цялостно проследяване на контактите и тестове.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай