Светила представиха иновациите в офталмологията

Светила представиха иновациите в офталмологията  | StandartNews.com

Откриха лек за сухата форма на макулна дегенерация

Достъп до всички тях имат пациентите на столичната очна клиника "Вижън"

Световни светила в офталмологията събра у нас третият международен симпозиум на Contact Medical Intenacional (CMI) "Иновации в офталмологията 2016 г.", който се проведе на 14 май в столицата. Специално за форума в България пристига един от създателите на очните лазери проф. Джон Маршал от лондонската очна болница "Мурфилдс". Той представи иновативния и единствен по рода си лазер за лечение на сухата форма на макулна дегенерация. Очаква се много скоро българските пациенти да имат достъп до лечение с него в столичната очна болница "Вижън". Макулната дегенерация е социално значимо заболяване, свързано с възрастта, и се наблюдава при хората над 50 г. При него прорастват съдове под макулата - най-важната зона на ретината, благодарение на която виждаме. Когато започне този процес,

централното зрение се влошава

и пациентът постоянно вижда едно черно петно в средата на зрителното си поле. Досега нямаше лечение на лечение на сухата форма на макулната дегенерация и пациентите бавно и необратимо губеха централното си зрение. Но новият лазер приближава офталмолозите по-близо до излекуването. На симпозиума д-р Марко Пелегрини, офталмолог от очната болница в Милано "Luigi Sacco" (Luigi Sacco Hospital), представи иновативна неинвазивна ангиография на окото, при която не се налага използването на контрастно вещество. С новия метод на образна диагностика ОСТ (оптичен кохерентен томограф) се откриват тежки заболявания на ретината. Досега захранването на ретината с кръв се изследваше с контрастно вещество, като се правеше т. нар. флуоресцеинова ангиография, която се прилага доста отдавна. Само че тя налага интравенозно поставяне на контрастното вещество, за да се получат снимки на очните дъна. С иновативния метод обаче се заснема движението на кръвта в кръвоносните съдове на ретината без контрастно вещество, което означава, че диагностиката може да се извършва многократно и

без какъвто и да е риск за пациента

Новият метод на изследване има приложение при макулната дегенерация и диабетната ретинопатия, а новият апарат вече е на разположение на пациентите в столичната очна клиника "Вижън". Най-новият модел вътреочна леща също беше представен на симпозиума от д-р Анте Барисич, завеждащ отделението по катарактална хирургия в хърватската клиника "Свиетлост" в Загреб. Лещата осигурява зрение на всички дистанции - на близко, средно и далечно разстояние и се отличава от досегашните с изключително качество на виждане, което осигурява много добър контраст, яснота и отчетливост. Д-р Барисич вече е поставял лещата на стотици свои пациенти в Загреб, има я и у нас. Д-р Николаос Тракос, който участва във форума, е международно известен хирург в областта на околопластичната и възстановителна хирургия при пациенти с диагнози - тежки форми на блефарит, този на клепачите, орбитални тумори, орбитални фрактури, парализа на лицевия нерв и др. Сред световноизвестни и признати специалисти, които се включиха във форума, беше още д-р Карл Клаес - един от водещите в Европа и в света витреален хирург, ръководител на отделението по витреоретинална хирургия в болницата "Св. Августин" в Антверпен. От 1989 г. д-р Клаес води обучителен курс по този вид хирургия, който се посещава от очни специалисти от цял свят. Д-р Клаес оперира в много страни в Европа, САЩ, Близкия изток, Южна Америка, Азия, Африка. Световноизвестният хирург консултира българи с тежки очни заболявания на ретината в очната болница "Вижън".

Модерна вътреочна леща прави очилата излишни
д-р Анте Барисич, завеждащ отделението по катарактална хирургия в хърватската клиника "Свиетлост" в Загреб

- Д-р Барисич, представихте най-модерната вътреочна леща, за кои пациенти е подходяща тя?

- Тази нова леща се поставя, след като естествената леща е потъмняла вследствие на катаракта. Тя дава независимост от очила на пациентите и те виждат на всички дистанции с нея. Лещата може да се имплантира и дори на пациенти, чиято естествена леща все още е прозрачна и нямат катаракта, но носят очила, за да нямат вече необходимост да ги носят. Тази леща е най-модерната и помага на пациентите да са независими от очилата. Чрез тази най-нова технология, свързана с дизайна на вътреочната леща и благодарение на новите апарати, които се използва, днес вече е възможно безопасно и ефикасно да се направи този вид хирургия и да има много добри резултати за пациентите.

- Как виждате бъдещото развитие на лазерната очна хирургия?

- Като офталмолог очаквам да се създадат такива лещи, които да нямат някои от недостатъците на предходни модели и най-накрая да се създаде перфектната вътреочна леща, която в най-голяма степен ще наподобява естествената леща. Що се отнася до лазерите, смятам, че тези от тях, които коригират рефрактивната аномалия, тоест махат диоптрите, са вече достатъчно развити. Затова очаквам само да стават по-лесни за работа и по-евтини. Този вид хирургия вече е толкова напреднала, че е станала рутинна процедура. В клиниката, в която работя, 17 от лекарите и медицинските работници в екипа са преминали през такава лазерна рефрактивна хирургия, тоест тя е достатъчно сигурна. Няма защо пациентът да се притеснява от рискове и негативни ефекти от нея.

- Как да се грижим за очното си здраве?

- По този въпрос може да се напише цяла книга. Много е важна превенцията на очните заболявания при децата. Всяко дете, което навърши 3 г., трябва да отиде на преглед при офталмолог. Всеки първокласник - също. Всеки човек на 40 г. трябва задължително да бъде прегледан от офталмолог, защото много от заболяванията, ако бъдат открити навреме, са лечими. Ако обаче бъде пропусната тяхната поява и прогресират, то тогава лечението им е много по-трудно. При всякакъв проблем със зрението трябва незабавно да се потърси специалист, защото той няма да премине. Окото е изключително чувствителен орган и не трябва да се губи време, а при проблем - да се реагира незабавно и да се потърси помощ.

Нов лазер подмладява ретината

С него се третират само увредените клетки, без да се засягат здравите

Целта е пациентът да има здрави очи до дълбоки старини, казва проф. Джон Маршал

Революционен лазер за лечение на сухата форма на макулна дегенерация представи проф. Джон Маршал на третия международен симпозиум на Contact Medical Intenacional (CMI) "Иновации в офталмологията 2016 г.". Проф. Маршал е един от създателите на очните лазери. Той е член на Института по офталмология на Великобритания и професор от лондонската очна болница "Мурфилдс" (Moorfields Eye Hospital). Световнопризнатият специалист е почетен професор по офталмология на Университета в Кардиф и на Кингс Колидж в Лондон. За иновативния лазер и преимуществата за пациента от третирането с него пред "Стандарт" разказва проф. Маршал.

- Проф. Маршал, като баща на очните лазери ще кажете ли какво преимущество дават те на пациентите при лечението на офталмологични заболявания?

- Лазерите се използват в много различни области на очната хирургия - за проблеми в ретината, очните дъна, при глаукомата и роговицата. Една от най-положителните страни от употребата на лазер при офталмологични заболявания е, че той третира окото, без да е необходимо то да се отваря. Така се избягва всякакъв риск от възпаления и инфекции. През последните 25 години вече е възможно да се използват лазери, които променят формата на най-външната част на окото - на роговицата. За младите хора с проблеми със зрението, които имат т.нар. диоптри, е възможно посредством този тип лазери, променящи най-външната част на окото, да бъдат освободени от необходимостта да носят очила или контактни лещи. За хора със старческо далекогледство обаче това не е най-подходящият вариант. Аз имах перфектно зрение през целия си живот, докато не навърших 60 г. и затова сега нося очила. На този международен конгрес по офталмология говорих за съвсем нов вид лазери, който третира макулната дегенерация, свързана с възрастта. Това е едно много сериозно заболяване. Доказано е, че при 90% от случаите с помощта на този лазер може да бъде спрян този процес. Друго такова лечение за макулната дегенерация, свързана с възрастта, не съществува до момента.

- Какъв ефект се постига с този иновативен лазер за лечение на сухата форма на макулна дегенерация и какво го отличава от конвенционалните лазери?

- При терапията със съществуващите до момента конвенционални лазери лазерният лъч има термален ефект, който реално погледнато уврежда клетките, които са отговорни за приемането на светлината. С този лазер ефектът, който се постига, е следният - той селективно третира само увредените клетки, които са по-малко на брой, без да уврежда здравите клетки. Ефектът е, че здравите клетки заемат мястото на увредените стари клетки. При този вид лазерна терапия има увеличаване на преноса на хранителни вещества към ретината. Така процесът на стареене на клетките бива стопиран и дори се получава ефект на подмладяване на ретината. Образно казано, клетки, които са на 70 г., се връщат към състоянието, в което са били през 17-те си години.

- Използва ли се вече тази нова лазерна терапия?

- Да, в Лондон се провеждат проучвания и се работи с този лазер вече 3 години.

- Какви са отзивите от офталмолози и пациенти?

- Пациентите не осъзнават, че нещо е направено, докато не разберат, че всъщност не се влошават. Този лазер има и превантивен ефект. За офталмологичната общественост това е вид революция, защото до момента не съществува друг вид терапия на сухата форма на макулна дегенерация. Сухата форма е първата фаза на макулната дегенерация. А влажната й форма се лекува с фармакологични инжекции. При процеса на стареене на ретината тя генерира и остарява, така че този процес засяга всеки по различно време. Ултимативната цел на този вид терапия е пациентите да бъдат третирани около 40-ата им годишнина, за да може по този начин ретината да бъде подмладена и клетките й да бъдат като на 18 г. За да може пациентът да има здрави очи до дълбоки старини.

- Много скоро българските пациенти ще имат достъп до иновативната лазерна терапия благодарение на столичната очна болница "Вижън". Според вас има ли у нас квалифицирани специалисти, които могат да оперират с новия лазер? Какво мислите за нивото на родната офталмология?

- Изключително съм щастлив, че съм в България. Бил съм тук и преди. Това е второто ми посещение. Българските офталмолози са на нивото на световните си колеги и съм убеден, че ще използват правилно този лазер и ще постигнат изключителни резултати. Надявам се, че ще мога да работя с български офталмолози, за да постигнем и тук изключителни резултати.

- Какъв е британският опит, който се опитахте да им предадете на този форум?

- Лекцията ми е свързана с това да бъдат обяснени механизмите на действие, какви са резултатите, за да има по-добро разбиране от българските офталмолози.

- Какво е бъдещето на лазерната хирургия в сферата на офталмологията?

- Към момента едновременно с този лазер се разработват и фармакологични средства, които обаче са още в начална фаза. След 10 г. този лазер ще има изключително широко разпространение, защото милиони хора са засегнати от това заболяване. Към момента по отношение на макулната дегенерация, свързана с възрастта, това е единствената иновация, но има множество други иновативни продукти, върху които се работи. Например специално облъчване с ултравиолетова светлина на предната част на окото, което засилва връзката на колагеновите влакна в роговицата и по този начин също може да ни освободи от носенето на очила.

- Ще дадете ли съвет на нашите читатели как да се погрижат за здравето на зрението си и да го съхранят до дълголетие?

- Хубаво е в диетата на всеки един да бъде включен приема на витамин С. През слънчевите дни да се носят слънчеви очила или шапка с козирка, за да се пазят очите от силното слънце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай