Студът буди псориазиса

Студът буди псориазиса | StandartNews.com

Хладното време обостря атопичния и себореен дерматит
Сменете крема за лице с по-плътен, но не пренебрегвайте UV защитата, съветва д-р Росица Денчева

Студеното време е бич не само за сърцето и гърлото, но и за кожата. Какво включва ефикасната грижа за нея през есента и зимата? Кои кожни заболявания се "активират" именно през тези сезони? И как да се преборим с тях? Пред "Стандарт" отговаря д-р Росица Денчева, дерматолог в Дерматологична клиника "София".

"Кожата ни се влияе от всички фактори на околната среда и в най-голяма степен от промените в климата - понижаването на температурата, повишаването на влажността, вятъра, по-малкия брой слънчеви часове", посочва дерматологът д-р Росица Денчева. "Летният тен постепенно изсветлява и разкрива множество несъвършенства, настъпили под влияние на слънчеви лъчи", не крие д-р Денчева. Освен това температурните амплитуди - смяната на топлия офис с хладния въздух навън -

правят кожата по-суха и чувствителна

"Намаляването на слънчевите часове увеличава склонността на кожата ни да реагира с раздразване и възпаление на всякакви външни дразнители", допълва д-р Денчева.

Най-често през есента и зимата се обостря атопичният дерматит, който се среща по-често при децата, но понякога създава проблеми и на възрастните. "Промените се виждат по лицето - около устни и очи, както и по сгъвките на лактите и коленете и доста по-рядко е възможно измененията да са навсякъде по тялото. Като появата на обривите е свързана с усет на умерен до силен сърбеж", обяснява дерматологът. Всичко може да раздразни кожата на пациентите с атопичен дерматит - козметика, аромати, от перилни средства. "Нерядко обаче като основен фактор се споменава и стресът на ежедневието ни", признава д-р Денчева. Затова, ако сме с такава диагноза, е важно да започнем лечение максимално рано и да провеждаме поддържащо третиране дори във времето, когато нямаме пристъпи. "Това става предимно с козметични средства и позволява да намалим риска от активация на заболяването", уточнява дерматологът. Важно е да обръщаме внимание и на средствата за лична хигиена, тъй като те могат да влошат състоянието ни, като е добре да ползваме

измивни олиа или продукти тип "сапун без сапун"

Друго заболяване, което се влошава през есенно-зимния период, е псориазисът. "Възможно е той да се прояви с разширяване на съществували обриви или на неангажирани преди това кожни зони", обяснява специалистът. В този случай е важно веднага да потърсим лекар. "Навременното лечение профилактира прогресията на заболяването и засягането на ставите", категорична е д-р Денчева. Себорейният дерматит също може да се обостри в студеното време. Той най-често се проява с обилен пърхот и сърбеж по скалпа. "При преглед се установяват зачервени участъци. Често такива промени могат да бъдат установени и по лицето - чело, вежди, около носа", посочва дерматологът. Спасението са подходящите шампоани, както и навременното лечение след коректно поставена диагноза от специалист.
Що се отнася до грижите за кожата в хладното време, д-р Денчева посочва, че сега е времето да помислим за смяна на козметичните продукти. Летните кремове трябва да отстъпят място на по-плътни и богати на активни съставки продукти. "На първо място е важно да осигурим хидратация на кожата, но само тя не стига за заличаване на следите от лятното слънце", обяснява дерматологът. Ето защо, към хидратиращите съставки трябва да се добавят и продукти за намаляване на видимите петънца и разширени капиляри и съставки, които заличават белезите на стареене на кожата. Почистването също не бива да се пренебрегва, като д-р Денчева

съветва да заложим на мицеларни разтвори

и тоалетни млека. Защото тези продукти щадят кожата и не я изсушават. "Изключение правят единствено мазните и склонни към акне кожи, които биха се влошили", уточнява дерматологът. Д-р Денчева съветва още да използваме ексфолианти, които излющват мъртвите нежизнеспособни клетки от повърхностните слоеве. "Така кожата ни възстановява своята свежест, а рискът от запушване на мастните жлези и формиране на акнеиформени обриви намалява", обяснява д-р Денчева. Разумно е да заложим на козметика за чувствителна кожа, ако лицето ни започне да се зачервява и дразни. Д-р Денчева е категорична, че и UV защитата има място и в студените дни, защото, независимо от по-ниските температури, слънцето продължава да е активно. "Това важи особено за спортуващите на открито. Провеждането на различни възстановителни процедури на кожата пък задължително трябва да бъде съпътствано с активна фотозащита поради засиления риск от пигментация в този период", напомня д-р Денчева.

Сега е времето за химически пилинг

Хладното време може да е изпитание за кожата, но е идеално за разкрасяващи процедури. Сега е моментът да заличите белезите от лятото - тъмни петна, разширени капиляри, бръчици, получени след излагането на слънце, и сухота. "През есента природата ни дава шанс да използваме и множеството естетични процедури, които целят да намалят различните несъвършенства. Най-честите процедури в този сезон са химически или лазерни пилинги, инжекционните хидратиращи процедури - като мезотерпия, както и премахване на тъмни петна и разширени капиляри чрез лазер", посочва д-р Росица Денчева.

Балсам и шапка пазят косата
Маската веднъж седмично е закон, забъркайте я с жълтък, зехтин и кисело мляко

Мразовитите дни изискват специални грижи за косата ни. Защото студеното време, ветровете и сухите отоплени помещения я изтощават и стресират. Все пак има начини да запазим гривата си красива и здрава - с няколко трика за спешна помощ.

В студа косата ни се нуждае повече от всякога от допълнително овлажняване. Затова използването на балсам след шампоана става задължително. Трябва да подберем продукт с интензивно действие, който ще се погрижи за нея в дълбочина и ще подсили структурата на косъма. Чудесен вариант е балсам, обогатен с подхранващи съставки, витамини и растителни масла. Добре е, преди да излезем навън, да впръскаме в косата си и овлажняващ спрей балсам без отмиване, който ще я предпазва от ниските температури през целия ден. Двуфазният спрей не само ще изпълни с влага гривата ни, но и ще ни помогне да се преборим с нея след ставането сутрин, защото ще улесни разресването й.

Използването на маска веднъж седмично също не е излишна глезотия в студеното време. Напротив - трябва да го превърнем в задължителен ритуал. Овлажняващите и подхранващи маски ще разкрасят гривата ни, защото ще я направят здрава. В състава им влизат витамините А, C и Е, които ускоряват регенерацията на косата ни на клетъчно ниво, правят я по-издръжлива на механични въздействия и укрепват структурата на косъма. Можем да си забъркаме и домашна маска от зехтин, жълтък и малко кисело мляко, с която прическата ни ще засияе.

През зимата не можем да излезем навън с влажна коса и се налага да използваме сешоара по-често. Можем да заложим на термозащитен спрей или пък на термокрем, които да нанасяме непосредствено преди изсушаването.

В мразовитите месеци и носенето на шапка е задължително. Но вътрешността й трябва да е от естествена тъкан. Не бива обаче да допускаме главата и косата ни да се изпотяват, затова трябва да сваляме шапката си още при влизането в топли помещения или в градския транспорт. През зимата не е добра идея да ползваме пластмасови гребени, защото от тях в студа косата ни става неуправляема, обясняват спецовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай