Реорганизират болниците. Няма легла

Реорганизация в болниците заради натиска върху здравната система и ръста в броя на заразените

Реорганизират болниците. Няма легла | StandartNews.com

Реорганизация в болниците заради натиска върху здравната система и ръста в броя на заразените. Възможно е закриването на цели структури в лечебните заведения, за да бъдат освободени легла за пациенти с коронавирус. За това предупреди здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Местата в болниците са почти изцяло заети. Затова и експертите вероятно скоро ще предприемат новите стъпки за осигуряване на повече легла за заразени с коронавирус.

В координационния център към Спешна помощ в София всяка минута проверяват дали и къде има свободни легла за пациенти с коронавирус, за да насочат екипите.

„Повикванията са много. За 12 часа има около 500 адреса. За съжаление, е трудно с леглата, интензитетът се променя, но големите болници са много натоварени”, посочи реанимационната сестра в ЦСМП - София Кристина Манчева пред Нова.

Екипът на Манчева реагира на поредния сигнал за деня за пациент с коронавирус. В случая - доказан. Следва и поредната проверка за легло в някоя от болниците. Докато за този пациент легла има, в следващата минута не е ясно дали ще е така.

В „Софиямед” местата за пациенти с COVID-19 не достигат.

„За да се освободи място, трябва или практически някой да бъде изписан здрав, или, за съжаление, да е починал. Всеки час даваме информация и всяко свободно легло се заема”, обясни анестесизологът и реаниматор в УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

Ситуацията в болницата в Асеновград също е тревожна.

„Много наподобява вълната, която беше в края на месец ноември. Може би, достигаме същия темп на хоспитализация на пациенти. Работим с 63 легла, 6 от които са за интензивно лечение на пациенти. Капацитетът отдавна е изчерпан”, коментира управителят на болницата в Асеновград д-р Иван Червенков.

По данни на здравните власти най-усложнена е обстановката в Бургас.

„Разговарях с директора на РЗИ - Бургас и с кмета на Бургас за увеличаване на легловата база и повишаване на нивата на готовност на всички лечебни заведения, както и наемането на допълнителен персонал в РЗИ - Бургас, при необходимост, за завишаване на контрола”, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Обсъждат се следващи стъпки на национално ниво, за да не бъде отказвана болнична помощ на всеки, който се нуждае от нея.

„Имаме няколко плана, по които работим - закриването на тези структури, които могат да бъдат закрити, които не обслужват спешността и не е опасно тяхното закриване и превръщането им в лечение за болни с коронавирус”, посочи още ресорният министър.

Предстои и доставка на милион ваксини във второто тримесечие на годината с одобрение на Европейската комисия. Страната ни има готовност да поръча допълнително 1,5 млн. ваксини на Pfizer, които да достигнат у нас най-късно между април и юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай