Рекордно нисък брой пациенти в токсикологията

Причината е, че хората са били по-умерени в употребата на храна и на алкохол

Рекордно нисък брой пациенти в токсикологията | StandartNews.com

Тази година дежурните лекари на 24 и 25 декември отчитат по-нисък брой пациенти сравнение с предната година, предаде Нова.

Причината е, че хората са били по-умерени в употребата на храна и на алкохол, но отново най- голям наплив е имало към COVID отделенията.

В най-натоварената болница у нас - „Пирогов” на 24 и 25 декември миналата година лекарска помощ са потърсили над 1800 пациенти, а сега през отделенията са преминали едва 1100 души.

Очаквано най-сериозен е бил напливът към спешния COVID кабинети, а оплакванията варирали от висока температура и задух до гадене и дехидратация. Като всеки трети от направените тестовете се е оказал положителен.

„Това, което е по-характерно за празниците, са злоупотребите с алкохол, упойващи вещества и храна”, посочи травматологът д-р Христо Христов. Но не и тази година. Броят на пациентите, потърсили помощ и в травматологията, и в токсикологията на „Пирогов”, е рекордно нисък.

„Токсикологичните са 36 пациенти. За изминалите празнични дни са преминали общо 1094 пациенти през болница „Пирогов”, като са хоспитализирани 154”, обяснява д-р Христов.

Така най-натоварени на двете празнични дежурства са си останали лекарите на първа линия.

„Някои от пациентите, особено по-възрастните, идват с известна степен на дехидратация, което е опасно в техния случай”, обясни доктор Мирослава Чортова.

Тя споделя, че има колеги от екипа й, които са болни от COVID и техните дежурства се разпределят между останалите колеги.

За сметка на опашките пред триажната зала, чакащите пред травматологията заради контузии на Бъдни вечер и Коледа са били едва 160 - далеч по-малко от обичайното. Засега пострадали при боравене с пиратки няма.

Спешните екипи припомнят на всички да бъдат внимателни с пиротехниката и в Новогодишната нощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай