Различни цени за раждане

Естественото ще е с 200 лв. по-скъпо от цезаровото сечение

Различни цени за раждане | StandartNews.com

Две различни цени ще плаща касата на болниците за раждане. Естественото ще е с 200 лв. по-скъпо от цезаровото сечение. Това решиха днес надзора на НЗОК и Лекарския съюз. Те въведоха две различни клинични пътеки за ражданията. Нормалното ще се заплаща 1100 лв., а цезаровото - 900 лв.

"Заради еднаквата цена досега се забелязват редица медицински диспропорции и по този повод предложихме да се запази цената за цезарово сечение и да увеличим цената на клиничната пътека за нормално раждане. Надяваме се това да има демографски ефект и да е полезно за бъдещите майки", обясни шефката на надзора на касата Жена Начева, зам.-министър на здравеопазването.

На същата среща днес касата и лекарския съюз решиха още клиничната рътека за лечение на коронавирус да скочи двойно - от 600 на 1200 лв. Цената на всички клинични пътеки пък ще бъде променена, за да включва и тест за коронавирус при постъпване в болница, за да не се товарят нито пациентите, нито клиниките. Тези промени ще струват на касата около 40 млн. лв. НЗОК е ги задели от резерва си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай