Първи новини от съвета за коронавируса

Няма българи, върнали се от затворените области в Италия

Първи новини от съвета за коронавируса | StandartNews.com
  • Няма българи, върнали се от затворените области в Италия
  • Проф. Кантарджиев: Ако човек не проявява симптоми на заразата, няма смисъл да се изследва

Няма българи, които да са дошли у нас от заразените със смъртоносния коронавирус области в Италия. Това гарантира пред журналисти националният здравен консултант д-р Ангел Кунчев. Той участва в извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера Бойко Борисов, във връзка с разпространението на вируса COVID-19. На него се обсъждат данните за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов иска общо решение на ЕС за коронавируса

„От областите в Италия, които са засегнати от коронавирус, не излиза никой. Около 50 са българските граждани, които живеят там. Никой от тях не се е върнал в България”, увери д-р Кунчев. „Връзките между и България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай. Първата контрола, която се прави на летището, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници и да създадем условия, а в случая реакцията да е бърза, да не позволим разпространение вътре в страната“, допълни той.

ВИЖ ОЩЕ: 232 млн. евро за борба с коронавируса

Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично. С тях пътуват между 4 000 и 5 000 души. Няма смисъл те да се изследват, ако нямат симптоми“, категоричен бе Кунчев. Другият безспорен експерт - проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести обясни защо няма смисъл човек да се изследва за коронавируса, ако няма симптоми.

„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест”, заяви проф. Кантарджиев. И допълни, че никъде по света не се изследват здрави хора без сиптоми при връщане от чужбина.

ВИЖ ОЩЕ: Китай готов с ваксина срещу коронавируса

Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

ВИЖ ОЩЕ: Съвет по сигурността за коронавируса(ОБНОВЕНА)

Проф. Тодор Кантарджиев отново подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването. Той отчете, че досега са тествани общо около 30 пациента, но всички проби са отрицателни.

В заседанието в Министерски съвет участват още вътрешният министър Младен Маринов, зам.-министрите на здравеопазването Жени Начева и Бойко Пенков и директорите на ВМА и "Пирогов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай