Прокуратурата проверява алтернативните лечители

Прокуратурата проверява алтернативните лечители | StandartNews.com

Върховната административна прокуратура ангажира Главния държавен инспектор с проверки на алтернативни лечители. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, която се е самосезирала по информация в медиите, че практикуващите не спазват нормативно установените изисквания. 

Според Закона за здравето /ЗЗ/ право да практикуват неконвенционални методи имат български граждани и граждани на държава - членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които са психически здрави, не са осъждани за престъпление от общ характер и отговарят на високи образователни изисквания, напомнят от прокуратурата.

Освен това, лицата са длъжни: да упражняват своята дейност добросъвестно; да не допускат увреждане на здравето на лицата, потърсили помощта им; да разясняват на лицата, потърсили помощта им, подробно и на достъпен език какъв неконвенционален метод ще приложат и очаквания резултат от това; да получат изричното писмено съгласие на лицата, потърсили помощта им, за прилагане на съответния метод и да не въвеждат в заблуждение лицата, потърсили тяхната помощ, включително по отношение на възможностите за повлияване на здравословното им състояние чрез практикувания неконвенционален метод.

За лицата, практикуващи тази дейност има строго определен от ЗЗ регистрационен режим, като при неспазването му регистрацията на тези лица се заличава. Налице и забрана за упражняване на тази дейност без да е налице горепосочената регистрация.

От репортажите в средствата за масово осведомяване е видно, че са налице данни за неспазване на тези нормативноустановени изисквания, което наложи предприемане на мерки за опазването на здравето на гражданите от страна на ВАП, доколкото спазването на въпросните изисквания следва да е повсеместно, предвид опасността която би възникнала в противен случай за живота на хората, се казва в съобщението на Върховната административна прокуратура.

Поради изложеното, ВАП ангажира Главния държавен здравен инспектор, на основание чл.145, ал.1, т.6 от ЗСВ, в двумесечен срок, в съответствие с организационните и ръководни правомощия при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ, с оглед реализирането на проверки на територията на страната за спазване на нормативните изисквания, към дейността на лицата, които упражняват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай