Професор от Пирогов със силни думи към здравния министър

Стойчо Кацаров можеше да дойде и да си зададе въпросите, лекарите са обидени и огорчени, каза проф. Диян Енчев

Професор от Пирогов със силни думи към здравния министър | StandartNews.com

 „Министърът на здравеопазването предизвика скандала около „Пирогов”. Не може здравният министър да си извади пред всички личната история на заболяването. После се оказа, че той не знае даже какво пише в документацията. Кой е облагодетелстваният - болница „Пирогов”, която има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече, или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв?". Така началникът на Първа клиника по ортопедична травматология - проф. Диян Енчев, коментира разразилия се скандал пред Нова тв. 

Лекарят е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно един милион лева, както се твърди. „Няма взети един милион лева от „Пирогов” над фиксирания бюджет. От началото на COVID кризата финансирането на всички болници у нас е на базата на фиксиран бюджет”, поясни проф. Енчев.

„Ако човек се замисли, собственикът на „Пирогов” можеше да дойде преди месец. Отстоянието между болницата и Министерството на здравеопазването е малко. Можеше да дойде и да говори с шефовете на всички клиники. Да постави въпросите, които той смята, че трябва да се решат. Да постъпи като колега с колега. Не е редно всичко да излиза по медиите. Дори смятам, че не е редно да бъда тук. Моето място е в клиниката”, заяви професорът.

По думите му са възможни масови оставки на лекари. „Основната причина е несправедливостта, огорчението и обидата. Това е абсолютно обяснимо. Отношението към здравеопазването по принцип винаги е било негативно. Липсва елементарно финансиране. Едва преди 4-5 години в болницата беше извършен генерален ремонт. Това е много обидно и болезнено”, каза още докторът.

Той коментира и липсата на клинична пътека за лекуване на „пост-COVID-синдром”. 

„Тези, които е трябвало да я направят, не са. Проф. Салчев е трябвало да задейства този процес. Навсякъде се пишеше, че заболяването може да продължи една година заради последиците. След като не си създал тази пътека, принуждаваш лекарите да извършиш административни нарушения. Това не е ли нарушение?”, пита проф. Енчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай