Потвърдено: Ще имаме 13 млн.ваксини

Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на извънредно заседание на Министерския съвет

Потвърдено: Ще имаме 13 млн.ваксини | StandartNews.com

„Страната ще има изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини“. Това потвърди здравният министър Костадин Ангелов по време на извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството прие решение за участие на страната ни в преговори за закупуване на поредния договор по темата – този с компанията “Johnson”, съобщиха от "Дондуков" 1.

"България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19. България, наред с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда и участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес.

„За да имаме готовност по най-бързия начин, яви ли се ваксини да можем да я придобием, да я приложим. Затова днес реагираме светкавично“, категоричен бе той.

Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, като ваксината се предвижда да се поставя само по желание.

„Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС“, заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев изтъкна, че на този етап ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини – както антигенни, така и „живи“ ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.

Към момента в процес на разработка са 7 ваксини, каза още министър Ангелов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай