Събота,

Опасни ли са гъбите, появили се по парковете в София след дъждовете

От: Администратор -
A
A
A

Хиляди гъби поникнаха по парковете в София след дъждовете. Това са т.нар. гълъбки, едни от най-често срещаните в природата, обясни пред bTV д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

По думите му, тях ги е имало винаги и до момента няма нито един случай на натровен.

Гъбите могат да се пипат с ръце, те не са ядливи, но не са и отровни, каза още д-р Асьов.

„Това, че човек може да се отрови от пипане на гъба всъщност е един от многото митове, които в България имаме за гъбите. Възможно е и в парковете да се срещнат отровни гъби, като мухоморката например, но това не би трябвало да става основание за притеснение".

Отравянията с гъби стават, когато човек бере гъби, обърква ги и след това ги яде, обясни експертът.

„Симптомите при натравяне с гъби могат да са много разнообразни и е много трудно да бъдат обобщени с няколко думи. Това е нещо, което не би трябвало да попада в организма и организмът ще направи сам каквото може, за да го изхвърли. Първите симптоми ще са свързани със стомашно-чревно неразположение".

Гъбите се премахват при всяко едно косене, което се извършва, каза Борис Кишкилов, началник „Поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

"Пддържането в парковете и градините се извършва от фирми със сключен договор със Столична община, като възлагането на дейностите и конкретно на косенето се осъществява от дирекция „Зелена система" индивидуално за всеки един обект с различна интензивност на косене в зависимост от вида на тревната площ", поясни той.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички