Обществото не иска монопол на здравната каса

75% от хората изразяват недоволство от това как се харчат парите им в НЗОК

Обществото не иска монопол на здравната каса | StandartNews.com

Има няколко социологически проучвания, в които около 75% от хората изразяват недоволство от това как се харчат парите им в НЗОК. И на всички е ясно, че тези пари не се харчат по един ефективен начин. Причините са много. Което значи, че нагласата на обществото е да има демонополизация на касата. Това каза в интервю за БНТ проф. Генчо Начев – изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Екатерина“.

„Реформа в здравеопазването не може да има в година, в която има избори. Но може да се подготви в тази година и както виждаме, това се прави в момента. Дали ще се реализира, зависи от политическите сили. Но така, както се предлага, мисля че може да се намери консенсус, защото вече е крайно време“, допълни още професорът.

„Най-положителното е, че застрахователите не обичат да плащат, защото касата обича да плаща и плаща за неща, за които не трябва да плаща. И това е основният проблем и това хората са разбрали. Затова парите в касата не стигат. Никой не може да каже дали парите в касата са много, или малко, защото направена оценка. Реалната цена на медицинските услуги няма, няма остойностяване“, заяви проф. Генчо Начев по повод разпространена информация в медиите частни фондове да са в конкуренция с касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай