Детска болница? Истината от Кацаров

Построяването й ще отнеме около пет години

Детска болница? Истината от Кацаров | StandartNews.com

Изграждането на детска болница е тема, която се дъвче от години. На 100% е ясно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровска“, подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен.

Не може, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не е била в Устройствения план от 2011 година. Това не позволява издаване на виза на проектиране, тоест практически не може да бъде реализиран. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Ние не сме се отказали от изграждането на такава болница. COVID ни отклони от тази посока, но сега отново трябва да обърнем внимание на този проблем. Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора на болница „Лозенец“ - разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи, посочи здравният министър.

По думите му, изграждането на болницата в най-добрия случай ще отнеме 5 или повече години. "Затова обмислихме варианта през това време, тъй като децата се лекуват в много лоши условия, те от години са такива - какви са стаите, леглата...затова решихме да реорганизираме

Правителствена болница, така че по възможност децата, които се лекуват в Специализараната детска болница да се преместят в болница "Лозенец", където условията са възможно най-добри, и като условия, и оборудване.

Този въпрос беше обсъждан в пленарната зала в Народното събрание и всички политически партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай