250 000 българи без нито един зъб в устата

Не стигат парите за безплатни зъболекарски услуги

250 000 българи без нито един зъб в устата | StandartNews.com

Продължават преговорите между Българския зъболекарски съюз и НЗОК по Националния рамков договор.

Българският зъболекарски съюз винаги е постигал резултати, които са в полза на пациента, заяви пред БНР председателят на организацията д-р Николай Шарков.

"Тази година за дентална помощ са дадени 12 милиона и 800 хиляди лева повече средства. Те не са случайно, ей така отпуснати. Естествено, че се дължат на една доста продължителна дейност на Българския зъболекарски съюз, касаеща тази част от нашите пациенти, които преди година и половина не получаваха нищо. Това са напълно обеззъбените наши пациенти. И ние въведохме още една дейност за тях - цели подвижни протези", съобщи Шарков.

Парите за дентална помощ не са достатъчни и това е доказано още преди 16 години с експертен доклад, напомни д-р Шарков. "Ние се нуждаем от още средства, реални средства", подчерта той.

Запазва се пакетът безплатни зъболекарски услуги за децата до 18 години.

"Въобще няма да има никаква промяна или ущърб на децата до 18 годишна възраст и тези четири дейности, не само зъбен кариес и пломби, а и усложненията - пулпити и периодонтити на постоянни и временни зъби, екстракция на временни зъби, когато се сменят", допълни председателят на Българският зъболекарски съюз.

Няма да има промяна и при пакета за възрастни здравноосигурени пациенти, които получават безплатен преглед и три дентални лечебни дейности.

"Ние ще мислим като направим всички изчисления, дали можем да добавим още нещо в пакета за възрастни, но нищо не обещаваме, защото в момента правим най-прецизните изчисления на база преглеждане на предишните години и на база новия бюджет", коментира д-р Шарков.

Броят на лекарите, които работят с НЗОК чрез договори с районните каси, е приблизително постоянен.

"Но с това производство на лекари по дентална медицина от трите факултета в София, Пловдив и Варна постепенно числото на лекарите по дентална медицина се увеличава. Искам да ви кажа, че със Здравната каса работят някъде около 6 200 лечебни заведения, а превърнато в лекари (защото в някой лечебни заведения има повече от един лекар по дентална медицина), това са вече над 7000 лекари по дентална медицина, работещи с НЗОК", посочи д-р Николай Шарков.

Всеки родител може да заведе детето си за поставяне на безплатни силанти при лекар по дентална медицина, който е включен в програмата за профилактика. Консултации могат да бъдат направени на безплатен телефон - 0800 14 546.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай