Надзорът: Частните лечебници сами формират цени

"Собствени" цени има тогава, когато лечебните заведения нямат договор с НЗОК

Надзорът: Частните лечебници сами формират цени | StandartNews.com

Частните лечебни заведения сами формират цените си, когато нямат договор с НЗОК. Тук въпросът е по-скоро морален и търговски. Това каза проф. Владимир Пилософ от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” пред Нова телевизия по повод случая, при който частен медицински център издаде фактура за 530 лв. за промиване на уши.

„Други са органите, които трябва да проверяват целесъобразността на цените и доколко са обосновани. Нашата задача е да проверим доколко лечебното заведение отговаря с правилата на постановките на закона.

Няма прекалено високи цени. След като на лечебното заведение е дадено правото да формира цени, какво означава прекалено висока и прекалено ниска? В крайна сметка за това има различни типове лечебни заведения. Единственото изискване към лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК, е цените им да са публично обявени”, добави той.

Проф. Пилософ обясни, че все още не са изготвени констативните протоколи на медицинския център в „Златни пясъци”.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор” извършва и в момента проверки на лечебните заведения по Черноморието. До момента не е отчетен ръст на нарушенията спрямо миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай