Надежда за болните със сърдечна недостатъчност

Надежда за болните със сърдечна недостатъчност | StandartNews.com

Коварният синдром погубва всеки пети българин

Нова молекула намалява риска от смърт и хоспитализациите с 20 на сто

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори - изтощени. Също така организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма - това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото - краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

Боим се от рак, но гинем от сърце. Това показва проучване на "Алфа Рисърч" от януари 2015 г. Да чуе диагнозата "карцином" - този сценарий е кошмар за 50% от българите, сочат данните. 32 на сто от нашенците изтръпват пред мисълта за сърдечни болести, а 10% се ужасяват от диабета. Най-големите ни страхове ли ни погубват обаче? Не. Според данните на Националния център за обществено здраве и анализи от 2014 г. българите умират най-често от мозъчно-съдови болести (19,6%) и сърдечна недостатъчност (18,3%). Ракът пък се нарежда на трето място - със 17,5%. Въпреки това за мнозина от българите диагнозата "сърдечна недостатъчност" е енигма. Какво не знаем за нея? Как се живее с този синдром? И има ли надежда за болните? "Стандарт" потърси отговорите от водещи БГ кардиолози.

Сърдечната недостатъчност може да се превърне в пандемия. За това алармира националният консултант по кардиология проф. Цветана Кътова. Около 140 000 българи са жертва на синдрома. А сърдечната недостатъчност е "присъда" за близо 20% от нашенците над 70 г., разкрива проф. Кътова. Пациентите страдат тежко - тормозят ги задух, умора, кашлица, отоци. Бремето е и за близките им заради многото грижи и честите хоспитализации - общо около 120 000 годишно. Оказва се, че сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. А хоспитализациите заради синдрома са два пъти повече от тези на раково болните пациенти. Затова и по клинична пътека номер 52 годишно "потъват" по 40 млн. лв., обяснява кардиологът проф. Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти.

Най-скъпият хотел в света са болниците

А разходите за тях нарастват всяка година с около 9-10%", признава проф. Гудев. И не крие, че макар на пръв поглед да е парадоксално, с все по-големите успехи в кардиологията случаите на сърдечна недостатъчност ще се увеличават. "Това са тенденции в цял свят. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, от исхемична болест на сърцето намалява. Отчасти това е и цената, която плащаме за това, че повече пациенти преживяват острия инфаркт. Това еволюира в сърдечна недостатъчност. И освен чисто човешкото измерение на изгубени години живот има и огромни разходи", разяснява проф. Гудев. Затова кардиолозите искат сърдечната недостатъчност, за която днес у нас се харчат 0,9% от парите за здраве, да стане приоритет. Проф. Кътова е "за" разширяване на диагностичния пакет в амбулаторията. Както и за

въвеждането на еднодневна пътека

за да се избегнат рехоспитализациите, които не са в интерес нито на пациентите, нито на държавния бюджет.
Шанс за по-рядък престой в болница и надежда за по-дълъг живот на пациентите дава и нова революционна молекула. Преди по-малко седмица - на 25 септември 2015 г., сакубитрил/валсартан на "Новартис" получи положително становище от Комисията по лекарства за хуманна употреба, което е важна крачка към разрешаването му за употреба в ЕС. След окончателно одобрение от Европейската комисия (ЕК) новият медикамент ще достигне до пациентите. Молекулата бе изследвана в най-голямото в света проучване PARADIGM-HF, което беше прекратено по-рано от предвиденото поради убедителността на резултатите. Изследванията сред 8442 пациенти показаха, че в сравнение с досегашния златен стандарт при лечението сакубитрил/валсартан намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 20%, хоспитализациите поради сърдечна недостатъчност - с 21%, а риска от смърт поради всякаква причина - с 16%. "Впечатляващите резултати от PARADIGM-HF ме убедиха, че след одобрението си сакубитрил/валсартан бързо може да замени това, което се считаше за фундаментално лечение повече от 20 г. - ACE-инхибиторите", смята проф. Джон Макмъри от Университета в Глазгоу, един от двамата главни изследователи.

Животът на хиляди хора може да се удължи

а хоспитализацията да се предотврати, благодарение на уникалната способност на сакубитрил/валсартан да повишава натриуретичните пептиди - полезните за сърцето хормони, като едновременно с това потиска системата ренин-ангиотензин-алдостерон", уточнява проф. Макмъри.

И депресия мъчи пациентите

Разходките помагат за тонус, настроение и по-добро кръвообращение

* Задъхването и липсата на енергия са двата най-чести симптома на сърдечната недостатъчност. Много от пациентите например започват да се задъхват само след няколко минутки разходка с кучето. Причината е, че сърцето изтласква до органите и тъканите по-малко "заредена" с енергия кръв. Затова леките аеробни упражнения са полезни за болните. Те подсилват сърцето и тонизират пациентите.

* Болните със сърдечна недостатъчност стават 2-3 пъти по-често жертва на депресията. Причините за това са различни - от ежедневния дискомфорт през изолацията до тревогите за затормозените от болестта близки. Тъгата могат да прогонят освен откровените разговори с лекуващия лекар или психолог и физическите упражнения, напомнят специалистите.

* Подуването на стъпалата и глезените е чест проблем при сърдечната недостатъчност. Непълноценната работа на сърцето и понижената функция на бъбреците са причината за задържане на течности. Важно е, ако подуването е мълниеносно - 1-2 кг за 24 часа, веднага да потърсите лекар.

* Почти 50% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат сънна апнея - разстройство, при което мозъкът не изпраща сигнал до мускулите, участващи в дишането, по време на сън. Пациентите често се будят в паника, тъй като мозъкът им не получава достатъчно кислород.

* Ледени ръце, крака и стъпала - това е едно от оплакванията на пациентите със сърдечна недостатъчност. И то не е случайно. Причината е, че тялото насочва по-голямата част от наличната затопляща кръв към мозъка и другите жизненоважни органи. Освен с топли дрехи проблемът може да се разреши и с повече разходки и масаж.

Внимание при задух и отоци

* Болка в гръдната област
* Събуждане през нощта със задух/събуждане с нужда от допълнителни възглавници за комфортен сън
* Кашлица
* Подуване или болка в коремната област
* Загуба на апетит или гадене
* Задух
* Изтощеност или замайване
* Сърцебиене
* Бързо повишаване на телесното тегло
* Подуване на краката или в областта на глезените

Мит е, че е нелечима

Терапията у нас се води по европейските препоръки
Новата молекула мобилизира организма сам да се бори, обяснява проф. Цветана Кътова


- Проф. Кътова, голяма заплаха ли е сърдечната недостатъчност?

- Сърдечната недостатъчност е един от сериозните проблеми на днешния - и още по-сериозен - на утрешния ден. Това състояние е свързано с лоша функция на сърцето, невъзможност за изтласкване на достатъчно количество кръв, което да захранва органите с нужния кислород. Пациентите наистина страдат, и то - страдат тежко. Изолирани са от активен живот. Представляват сериозно

бреме за семейството си и цялото общество

защото много често се налагат хоспитализации и рехоспитализации, а всичко това струва много, много средства.

- Много ли са болните у нас?

- Не е тайна, че в България нямаме регистър, нямаме епидемиология. Но, ако се екстраполират данните общо по света, около 2% от населението страда от сърдечна недостатъчност. В България сме направили и един анализ на база на хоспитализациите. Приблизителният брой е около 140 000 души, което е сериозна цифра. Междувременно над 70-годишна възраст около 20% от хората страдат от сърдечна недостатъчност. Това наистина е много сериозен проблем пред обществото.

- А защо за проблема се говори и знае толкова малко?

- Защото дълго време в съзнанието на хората сърдечната недостатъчност стоеше като краен етап на болестта, като нелечимо състояние. А всъщност това не е така. Дебело искам да подчертая, че макар да е тежко и животозастрашаващо състояние, сърдечната недостатъчност е лечима. И степента на успех зависи от ангажираността не само на кардиолозите, но и на цялото общество. Защото е свързан и с промени в разпоредбите на НЗОК, и в реимбурсирането на медикаменти.

- Как се лекуват пациентите в момента? Има ли модерна терапия?

- Разбира се, че има. Многократно кардиологичното дружеството е подчертавало, че води терапията съобразно с актуалните европейски препоръки. Изключително важно е да се стигне до съгласие, че

не е нужно да побългаряваме

европейските препоръки - след като нямаме нито регистър, нито епидемиология, нито наши локални проучвания. А БГ пациентите не се различават от останалите в Европа. Клиниката, оплакванията и лекарствата са същите. Така че - да, ние спазваме европейските препоръки.

- Нови терапии очакват ли се?

- Има нови молекули. Такава всъщност "взриви" кардиологичната общност преди 2 г. Тя още е с кодово название LCZ696. Комбинирана молекула с достоверна - и то в неочаквано висок процент - редукция на смъртността и броя на хоспитализациите и рехоспитазациите. При това - резултатите са за тежките пациенти - там, където наистина помпата на сърцето не може да изпомпа 50% кръв, а под 35%. И това да дава сериозни надежди. Очаква се решението на ЕМА и, надявам се, в близко бъдеще то ще е налице. Готовността на страната ни да стартира с тази терапия е изключително важна. Това е революция в лечението, коренно различен модел от досегашния. Ако досега с терапията повече се противопоставяхме на усложненията, с тази нова молекула мобилизираме собствените сили на организма, активираме ги да се борят със сърдечната недостатъчност.

- А възможна ли е превенция?

- Разбира се, сърдечната недостатъчност е етап, настъпващ при различни заболявания - клапни пороци, исхемична болест на сърцето, кардиомиопатии, вродени сърдечни пороци. Причините за настъпването й са различни. Затова доброто лечение на първичните заболявания, спазването на правилата на добра клинична практика за всяко едно от тях е превенция за отключването на сърдечна недостатъчност. Това е единият момент. Вторият е, когато има влошаване на състоянието, налагащо приемане в болница на пациента, лечението да бъде наистина завършено докрай. Защото

всяка хоспитализация пречупва кривата на болестта надолу

Разширяването на диагностичния пакет, по-добрата връзка болница-амбулаторна практика, също е изключително важно за развързване на ръцете на колегите в амбулаторията. За да не се стига до тежко влошаване на болестта, което изисква влизане в болница. Защото хоспитализацията е изключително скъпа, гълта около 70% от ресурсите, които се отделят за болните.

Проф. д-р Цветана Кътова е национален консултант по кардиология. Има над 30-годишен стаж в Националната кардиологична болница (НКБ) - последователно като асистент, доцент, заместник-директор на болница и от 2006 г. - професор по кардиология. Ръководител е на Отделението по неинвазивна диагностика в болницата. Била е стипендиант на фондация "Александър Фон Хумболд" в Университетската клиника по кардиология, Франкфурт на Майн, Германия. Следва тримесечна научноизследователска работа в Клиниката по сърдечна хирургия, Аугсбург, Германия по проект, одобрен и спонсориран от фондация "Александър Фон Хумболд".

Автор е на две монографии по ехокардиография и на повече от 100 публикации в областта на клиничната и функционална кардиология и ехокардиография.

Член е на Европейското кардиологично дружество, Германското кардиологично дружество, Изпитната комисия на Европейския лиценз по ехокардиография и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай