Демонстрираха телемедицинска връзка в Кърджали

За първи път беше направена и демонстрация на телемедицинска връзка между МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" Кърджали и болница УМБАЛСМ "Пирогов"

Демонстрираха телемедицинска връзка в Кърджали | StandartNews.com

480 деца от Кърджали и областта бяха прегледани от пироговските специалисти в рамките на Национална програма „Детско здраве - Пирогов”. Първоначално записаните деца бяха 260, но интересът към високоспециализираните профилактични прегледи се оказа огромен, съобщиха от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали. Повече от 10 лекари по неврохирургия, УНГ, равматология, офталмология, урология, кардиология и образна диагностика преглеждаха на 1 юни записалите се деца до 18 годишна възраст
           
За първи път беше направена и демонстрация на телемедицинска връзка между МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски"  Кърджали и болница УМБАЛСМ "Пирогов". По време на връзката бяха представени възможностите за подкрепа и взаимната лекарска работа при диагностика и лечение на пациенти в по-отдалечените места. Това се случи в присъствието на изпълнителния  директор на кърджалийската болница проф. д-р Тодор Черкезов и заместник-директора на "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски. Обсъден беше реален медицински случай с придружаващите го изследвания. Изпробвана беше и камера за директно наблюдение на пациента, която е с изключително висока резолюция и предава образ с високо качество, така че  макар и от разстояние, прегледът на пациента е изключително добър. Идеята на болница "Пирогов" е да се създаде мрежа за междуболнична комуникация, в която дежурни специалисти от столичната болница да оказват помощ на свои колеги от страната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай