Понеделник,

Майки: Да не се ражда с остарелия метод натискане на корема

От: Администратор -
A
A
A

Майки се обединиха в социалните мрежи около идеята за законови промени, както и за прекратяване на практиката за израждане с натискане на корема. Това се случва след като на 17 август родилката Ренета Томова почина в Сливенската болница след раждането на първото си дете.

В неделя пред болницата в Сливен имаше протест, който се случва за поредна вечер. На него бяха както родителите на Ренета, така и други майки, които твърдят, че с тях се е процедирало по същия начин.

„Отиде с радост да ражда, с усмивка. След това станаха някакви проблеми при раждането. Каза ми, че 15 човека са израждали едно дете", разказва майката на Ренета.

„Тя ми сподели, че са я натискали с лакти и са и скачали отгоре", разказа бащата.

Непосредствено след раждането Ренета се е оплакала на една от най-добрите си приятелки. „Каза, че се чувства като премазана от тир. Каза, че е било варварско. Изреждали са се лекари да й натискат корема. Че се е коментирало секцио, което не е направено. В крайна сметка са го извадили с форцепс", разказва Надя Дренска.

Пред NOVA Илона Нешкова, акушер в болница „Свети Лазар", заяви, че методът с натискането е много стар, още от 19 век. „Оттогава досега медицината много се е развила", заяви тя: „Това натискане на корема няма никакъв ясен алгоритъм за изпълнение".

Блогърът Красимира Хаджииванова апелира аутопсията на Ренета да бъде направена в друга болница: „Този метод е спорен дори в научните среди, това значи, че има проблем с него".

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички