Скандал: Мангъров нарече Балтов "натегач"

Дочцентът продължава с противоречивите изказвания

Скандал: Мангъров нарече Балтов "натегач" | StandartNews.com

 

След сутрешната заявка на премиера Бойко Борисов, че и доц. Атанас Мангъров ще се ваксинира, и желанието на министър-председателя това да се случи публично, доц. Мангъров обяви пред Dir.bg, че няма да се ваксинира срещу коронавируса, защото има изградени антитела след безсимптомно боледуване.

"Хора като мен и като премиера Бойко Борисов, които са изкарали вируса, няма нужда да се ваксинират,Освен, ако не са натегачи като Балтов, да са го изкарали и да се ваксинират пак", заяви шефът на КОВИД-отделението към Инфекциозната болница в София.

Още преди коледните празници той разговарял с премиера и му обяснил начините за достигане на колективен имунитет на населението и спиране на епидемията - по дивия начин, при който след прекарване на заболяването човек има антитела и имунен отговор, или по допълващия начин, чрез имунизациите.

Когато срещу вас стои някой и ви казва, че след преболедуване на вируса и изграждане на антитела има нужда пак да се ваксинирате, той или нищо не разбира от тези неща и не бива да му вярвате, или е човек, който ви лъже и отново не бива да му вярвате.

Според доц. Мангъров би било добре човек да си направи тест за антитела, преди да предприеме стъпката с поставяне на ваксина срещу КОВИД-19.

 Но ако човек е на възраст, има придружаващи заболявания и не е карал вируса, пред него стоят две възможности - да го изкара по дивия начин, с риск да загине, или да се ваксинира, като преди това подпише информирано съгласие.

"Аз мисля, че на хората трябва да се обяснят начините за достигане на колективен имунитет. Те са разумни и когато това им се обясни, и когато се представят достатъчно сигурни продукти, те биха се ваксинирали. И аз съм сигурен, че те ще се ваксинират", категоричен е Мангъров.

"Мисля, че хората, които трябва да се ваксинират, са най-вече тези на възраст, които имат придружаващи заболявания, които ако се разболеят от КОВИД, биха го изкарали тежко и биха могли да загинат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай