Липса на интернет извади от строя Здравната каса /С ДОПЪЛНЕНИЕ ОТ ВИВАКОМ/

Липса на интернет извади от строя Здравната каса /С ДОПЪЛНЕНИЕ ОТ ВИВАКОМ/ | StandartNews.com

Вече 7 дни липса на интернет връзка причинява неудобства на пациентите от София, които по различни поводи посещават Столичната здравноосигурителна каса. Хората не могат да бъдат обслужени, тъй като още в петък – 22 декември, последния работен ден преди Коледа, е бил прекъснат кабел на Българската телекомуникационна компания (БТК) - доставчик на Интернет за НЗОК.

Повредата води до това, че районната здравноосигурителна каса – София град, няма достъп до общите информационни ресурси на НЗОК.

Днес, 7 дни след аварията от Националната здравноосигурителна каса поднасят своите извинения на пациентите. Работи се по отстраняване на проблема, съвместно с БТК, още от момента на констатирането му, казват от НЗОК.

Тъй като повредата е сериозна, НЗОК не би могла да се ангажира със срок за възстановяване на връзката със Столичната каса.

Впоследствие от ВИВАКОМ отрекоха проблемът да е при тях. В официално съобщение операторът заяви:

"Във връзка с публикации в медиите, свързани с интернет връзката на столичната здравноосигурителна каса, VIVACOM уточнява, че е доставчик на интернет за Националната здравноосигурителна каса, но стличната ЗОК не е сред засегнатите клиенти, претърпели временно прекъсване на услугите в следствие на мащабния пожар в района на НДК, гр. София на 22.12.2017 г. Компанията своевременно е отстранила всички възникнали проблеми с предоставяни услуги и текущите технически затруднения на НЗОК се дължат на повреда извън мрежата на телекома. При необходимост, VIVACOM има готовност да окаже съдействие както на ИТ структурата на НЗОК, така и на външната фирма, поддържаща тяхното техническо оборудване, с цел по-бързо отстраняване на проблема и възстановяване на нормалния процес за обслужване на гражданите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай