Лекуват меланом със скалпел и прицелна терапия

Лекуват меланом със скалпел и прицелна терапия | StandartNews.com

Най-коварният рак на кожата атакува все по-често в последните 40 г.

Най-опасният рак на кожата - меланомът, е заболяване, при което се образуват злокачествени клетки от меланоцитите (клетките, които пигментират кожата). През последните 40 г. честотата му се увеличава. Поразява най-често възрастни, но понякога се отключва и при деца и юноши. Меланомът може да се появи навсякъде по кожата, както и в окото.
Три са механизмите, по които ракът се разпространява в организма - атакува тъканите, лимфната система и кръвта, обясняват от Националния раков институт на САЩ. В първия случай се разпространява от мястото, където се е образувал, като расте в околните участъци. Във втория пътува по лимфните съдове, за да достигне до други части на тялото. А навлезе ли в кръвта, се разпространява по съдовете и образува метастатичен тумор в друга част на тялото. Например, ако стигне до белия дроб, раковите клетки в него ще бъдат всъщност клетки на меланом. А заболяването е метастатичен меланом, а не рак на белия дроб, обясняват US онколозите.

Стадирането на рака на кожата е от изключителна важност за успешната терапия, напомнят специалистите. То зависи от няколко показателя. Първият е дебелината на тумора, която се определя чрез прилагане на скалата на Бреслоу. Друг критерий е дали туморът се разязвява (разкъсване на целостта на кожата в областта на тумора). Лекарите проверяват още разпространил ли се е до лимфните възли и дали те са сплетени. Как и има ли метастази в други части на тялото. Когато се определи стадият на меланома, се пристъпва и към терапията. Прилагат се пет вида стандартни лечения.

Операция

Изрязването на тумора е първичното лечение при всички стадии. Прави се широка локална ексцизия, за да се отстрани меланомът и част от здравата кожа около него.
По време на операцията се прави картиране на лимфни възли и биопсия на сентинелния лимфен възел (първият, до който има вероятност ракът да се разпространи и да образува тумор), за да се провери наличие на рак в него. Патолог изследва тъканните проби под микроскоп за наличие на злокачествени клетки. Ако се открият такива, се премахват още възли и тъканните проби от тях се изследват за рак - т.нар. лимфаденектомия.
Дори лекарят да отстрани целия меланом, който е видим по време на операцията, на някои пациенти може да бъде назначена последваща химиотерапия, за да се унищожат всички ракови клетки, които може да са останали (т. нар. адювантна терапия).

Химиотерапия

Химиотерапията е противораково лечение, при което се използват лекарства за спиране на растежа на раковите клетки чрез унищожаването им или чрез спиране на делението им. Когато се прилага перорално, интравенозно или интрамускулно, медикаментите влизат в кръвообращението и могат да достигнат до раковите клетки навсякъде в организма (системна химиотерапия). Когато химиотерапията се влива директно в гръбначно-мозъчната течност, в даден орган или кухина (например коремната), лекарствата влияят основно на раковите клетки в тези участъци (регионална химиотерапия).

Лъчетерапия

При лъчетерапията се използват високоенергийни рентгенови лъчи или друг вид радиация, за да се унищожат раковите клетки или да се спре растежът им. Има два вида. При външната се използва апарат извън тялото, който насочва радиация към тумора. При вътрешната се използва радиоактивно вещество, затворено в игли, импланти, тръбички или катетри, който се поставят директно във или близо до тумора.
Начинът на прилагане на лъчетерапията зависи от вида и стадия на лекувания рак. За лечението на меланом се прилага външна лъчетерапия.

Имунотерапия (биологична терапия)

Имунотерапията е лечение, при което имунната система на пациента се използва за борба с рака. Използват се вещества, произвеждани от организма или в лабораторни условия, които да подсилят, насочат или възстановят естествените защитни механизми на организма срещу рака.

Таргетна (прицелна) терапия

Разгадаването на генните промени при онкологичните заболявания откри нови терапевтични възможности и доведе до персонализиране на лечението с т.нар. таргетна (прицелна) терапия. При нея се прилагат лекарства, атакуващи конкретни генни промени (мутации) в раковите клетки на отделния пациент. Такава терапия се прилага след предварително изследване на генетичния статус на пациента. Често пациентите с кожен меланом в по-напреднал стадий могат да бъдат насочени за изследване на т. нар. BRAF мутация.

 Как определят стадия?

За да се определи в кой стадий е маланомът, се комбинират няколко типа изследвания. Освен задължителния преглед и снемане на анамнеза, могат да се направят още компютърна томография, изследване с PET-скенер или ядрено-магнитен резонанс, биопсия на сентинелния (стражеви) лимфен възел, както и биохимичен анализ на кръвта (при меланом се изследва за ензим, наречен лактат дехидрогеназа (LDH). Резултатите от тези тестове се разглеждат заедно с онези от туморната биопсия, за да се определи стадият.

 Пушачите са в риск

Кои са рисковите фактори за появата на меланом? Ето ги:

Х Хора, които стоят на слънце или използват соларни лампи или солариуми
Х Пушачи
Х Хора с руса, червена или светлокестенява коса и сини, сиви или зелени очи, както и с лунички и кожа, която лесно изгаря
Х Хора с рак на кожата в личната си или фамилна анамнеза
Х Хора, лекувани с лъчелечение и такива с отслабена имунна система
Х Хора с над 50 бенки по тялото си, от които поне една е диспластичен невус, особено ако някои от тях са им по рождение
Х Хора, които имат особени бенки или едно или повече големи оцветени петна по кожата
Х Хора, които са имали контакт с определени химични вещества като арсеник
Х Хора, чиято кожа е наранена от травма или от дълготрайно възпаление
Х Носители на HPV (човешки папиломен вирус)

 Слагайте крем и в облачно време

За да намалите риска от поява на меланом:

Х Избягвайте да се излагате на слънце, когато то е най-силно, и забравете солариума
Х Винаги използвайте слънцезащитен крем и балсам за устни със защита от UVB и UVA лъчи и фактор 30+ - дори в облачни дни
Х В жегите носете слънчеви очила с UV защита и широкопола шапка
Х Защитавайте децата от лъчите - слънчевите изгаряния в детството могат да увеличат риска от рак на кожата в бъдеще
Х Разглеждайте кожата си веднъж в месеца. Ако забележите промени, съобщете на лекаря си

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай