Лекарят на Кацаров:Направих го за брат, той се оказа Павлик Морозов

Един лекар не може да не прави разлика между диагноза и заглавие на клинична пътека, казва доц. Атанасов

Лекарят на Кацаров:Направих го за брат, той се оказа Павлик Морозов | StandartNews.com

"Диагнозата (на Стойчо Кацаров) идва от лъжа, но един лекар не може да не прави разлика между диагноза и заглавие на клинична пътека", заяви завеждащият Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов от протеста пред лечебното заведение.

Повод за неговото изявление е твърдението на служебния здравен министър, че от "Пирогов" са му издали фалшива диагноза. Доц. Атанасов опроверга неговите твърдения. Той представи документи в своя защита, на които се вижда, че диагнозата е различна от името на клиничната пътека. 

"Направих го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов (дете, което беше обявено за герой в СССР, защото предало баща си на комунистическата власт - бел. р.), продаде ме за дребни политически дивиденти", каза доц. Атанасов, който отбеляза, че със служебния министър на здравеопазването са дългогодишни семейни приятели, но това вече е приключило.

"Това е епикриза за преболедуване от определено заболяване, различно от COVID-19. Всъщност това е епикриза за периода на изследвания на пациент с пост COVID синдром. Проявил съм лична ангажираност", обясни лекарят, показвайки документа.

По думите му Кацаров е бил в болницата, но не е спал в лечебното заведение по негово желание.

"Помолих съпругата му да го докара на контролни изследвания, за да преценя какво и как да направя и дали има нужда от допълнително лечение и профилактика. Да се отнеса към него, както съпругата му се отнася към мен като мой лекар. Направих го, за да не плаща скъпи изследвания", заяви Атанасов.

Ден по-рано служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че и той имал фалшива епикриза от "Пирогов" за чернодробно заболяване. 

Кацаров е лежал в болницата с COVID-19 ноември миналата година, а фалшивата епикриза е от януари тази година.

"Изправени сме наистина пред драматична ситуация, ако продължаваме да толерираме такъв тип практики, нашата здравна система никога няма да стане по-добра. Затова напускат младите хора, защото виждат една система, в която има здравна олигархия, и нищо за останалите", коментира служебният министър, пише дир.бг.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай