Лекари спасиха три родилки и бебетата им

Три тежки раждания в Пазарджишката болница само за 2 седмици

Лекари спасиха три родилки и бебетата им | StandartNews.com

Три тежки раждания с риск за родилките и бебетата са имали в пазарджишката болница в рамките на последните две седмици. Благодарение на бързите и адекватни действия на специалистите от Родилно отделение, ОАИЛ и Неонатологията, и майките, и новородените са добре. Това съобщиха от държавната областна болница в града.

"Имаше голяма вероятност да загубим и трите жени и новородените", признава началникът на АГО д-р Илиян Траянов, който е извикан по спешност и за трите случая. Борбата за живота на родилките продължава с часове, но всички са изключително доволни, че са се справили въпреки трудностите.

Едната майка и бебето вече са изписани от болницата, втората и момченцето й ще бъдат изписани до края на деня, а третата родилка и детето й все още са в болницата. На 20 юни 27-годишна родилка от Пазарджик отключва ДИК синдром по време на раждането чрез цезарово сечение. Тя получава тежка хипотония в състояние на шок. При това състояние на отпускане на матката след раждането се стигна до огромна кръвозагуба, която не се повлия от проведеното консервативно лечение с класически акушерски методи и съвременни медикаменти и се наложи да бъде направена животоспасяваща хистеректомия и хирургичното отстраняване на матката на родилката, за която това беше първо раждане.

Няколко часа продължи битката за живота й.

Екипът, който се включи в спасяването на жената, беше от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолог. Раждането започват д-р Геворгян, д-р Китов и д-р Дудова, с анестезиолог д-р Шопова и неонатолог д-р Захариева и акушерките Кръстева и Станоева. По спешност ме извикаха, както и старши ординатора д-р Цанов,а освен него и анестезиолога д-р Добрев от ОАИЛ. Беше извършена спешна и адекватна реанимация и използван медикамента Новосевън, който се прилага при тежки кръвоизливи, разказва д-р Траянов.

Жената и детето са спасени. Родилката остана няколко дни в реанимация, но вече е добре и заедно с нейното момиченце бяха изписани от болницата.

Вторият тежък случай беше седмица по-късно на 28 юни. 28-годишната родилка от Пазарджик с патологично прикрепване на плацентата получава усложнения след раждането чрез секцио на бебето. Момченцето е спасено, но жената загубва значително количество кръв и е на ръба да развие ДИК синдром. Раждането започват д-р Цанов и д-р Георгиева с операционна акушерка Нуриева и акушерка Станоева, неонатолог е д-р Димов, но по спешност ме извикаха от отпуска и мен, както и д-р Китов. Анестезиологът в Родилна зала беше д-р Добрев. Единственият вариант за спасяване на майката беше отстраняване на матката чрез животоспасяваща хистеректомия.

Тази родилка също се наложи да бъде няколко дни под интензивно наблюдение в ОАИЛ до стабилизиране на състоянието й. Майката и нейното момченце предстои днес да бъдат изписани. Третият случай е от 6 юли. Изключително критична ситуация и при тази 41-годишна жена от село Бошуля. Това е второто й раждане.

При него тя развива ХЕЛП синдром, което е изключително тежко усложнение. Благодарение на навременното цезарово сечение момченцето и майка му оживяха. В екипа, който ръководи раждането, са д-р Близнакова и д-р Китов, операционни акушерки са Нуриева и Петрова и акушерка Станоева. Неонатологът на раждането отново беше д-р Димов.Аз се включих отново по спешност в реанимационните действия, които бяха поети от д-р Добрев от ОАИЛ. Жената има и предишна бременност, протекла с гърч в ранния етап на бременността. Родилката все още е в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, но е в сравнително добро състояние и тази вечер предстои да бъде преместена при нас в Акушеро-гинекологичното отделение.

Момченцето й е добре и за него се грижат в Неонатологичното отделение. Благодаря на всички колеги, с които работихме по тези случаи. И трите бяха от най-висока степен на опасност за майките и бебетата, но се радвам, че всички раждания приключиха благополучно.

През изминалите 4 месеца -за периода от 1 март до 30 юни в Родилно отделение са се родили 189 бебета. Момчетата са 96, а момичетата- 93. Нормалните раждания са 99, а тези със секцио са с девет по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай