Лекар учи как гърлото да ни пази от вируси

Скандинавска техника калява гърлото

Лекар учи как гърлото да ни пази от вируси | StandartNews.com

Защо е важно да се закали гърлото, особено при пандемия? Отговор на този въпрос даде пред радио Sputnik Владимир Зайцев, отоларинголог от най-висока категория, доктор по медицина, съобщи РИА Новости.

Вирусите и бактериите навлизат в тялото ни през горните дихателни пътища, включително през фаринкса. Във фаринкса те трябва да заобикалят лимфоепителния пръстен, който се образува от небните сливици, аденоидите, езиковите сливици и тръбните хребети. Той е първата линия на защита на организма срещу патогенни микроорганизми. Забавя и неутрализира опасни агенти. Той е важен компонент на човешката лимфна и имунна система.

Ако имунитетът е добър там, цялата инфекция ще бъде унищожена в този пръстен, отбеляза Зайцев. Той препоръчва например закаляване на гърлото, използвайки така наречената скандинавска техника.

„Изберете сок от манго, портокалов сок, лимонов сок или сок от грейпфрут. Можете да използвате и прясно изцеден сок. Всичко зависи от това каква киселинност имате и от вашите индивидуални предпочитания. Изсипете сока във форми за лед и ги поставете във фризера. След което приемаме по едно малко парченце лед до два пъти на ден. Цитрусите съдържат много витамин С, той укрепва лигавицата и с лед тренираме задната стена на фаринкса, нашата лимфоидна тъкан “, обясни лекарят.

Тази процедура трябва да се повтаря редовно до два пъти на ден.

За да се кали гърлото, лекарят съветва също да се разхождаме през зимата и да вдишваме студен въздух както през носа, така и през устата. Това също ще има благоприятен ефект върху гърлото, за да се противопостави на бактериални и вирусни, включително коронавирусна инфекция.

Всички тези техники обаче не са подходящи за хора, които страдат от субатрофия и атрофия на задната фарингиална стена, при която лигавицата е много суха. Те не се препоръчват и при възпаление на горните дихателни пътища и инфекциозни заболявания, предупреди Зайцев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай