Коронавирусът поваля с пневмония 20% от заразените

Повечето заразени прекарват заболяването като лек респираторен проблем

Коронавирусът поваля с пневмония 20% от заразените | StandartNews.com

До 20% от заразените с коронавирус могат да развият пневмония, а когато това се случи може да се стигне до пневмония, риск от дихателна недостатъчност и съответно смърт, но само в отделни случаи. За радост повечето заразени прекарват заболяването като лек респираторен проблем. Това съобщи пред БНТ проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“.

Коронавирусите позаиграха в последното десетилетие под формата на две заболявания - ТОРС и близкоизточният респираторен синдром. От това семейство 4 коронавируси могат да се срещнат в човешката популация. Дотолкова новият коронавирус не е изненада, каза проф. Червенякова.

„Това, което е изненада, е че с много бързи темпове расте броят на заболелите. Съответният леталитет се движи около 10%, поне по данните, които имаме до момента и мерките, които са взети от всички нива не само в Китай, а и в света по отношение на ограничаване на епидемията. Това е може би силният момент, защото хората се учат и опитът ни помага“, обясни Червенякова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай