Колко трае имунитетът? Говори Кантарджиев

Той обясни и как се прави политическа кариера

Колко трае имунитетът? Говори Кантарджиев | StandartNews.com

Голяма част от лекарите, които говориха срещу ваксините, направиха политическа кариера. Говориш срещу ваксините – ставаш известен политик, може и служебен министър. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред bTV. 

Той обясни ниският процент на ваксинирани у нас и недоверието към ваксините с това, че посланията, които бяха отправени още преди пристигането на ваксините у нас. По думите му има тенденция дори майките да не слагат ваксини на бебетата си и призна, че това го притеснява.

„Днес областите в червената зона вече са шест. Виновна за бързото заразяване е биологията на вируса. Делта вариантът на вируса е по-заразен. Имаме един план за справяне с пандемията, който не се спазва. План не работи, ако не се спазва.

На въпрос дали трябва да си поставяме третата доза на ваксина, за да засилим имунния отговор срещу COVID, проф. Кантарджиев заяви: „СЗО е въздържано по темата.

Това е от интерес на фирмите-производители на ваксини. Научно е доказано че преболедувалите хора имат траен имунитет. Хората, които не са били в третата фаза, кортикостероидите не помагат да се справим с вируса. Хората, които са прекарали леко или в средна форма заболяването, имат имунитет до живот. За хората с подтискащо имунитета заболяване се допуска ваксиниране, но 8 месеца след болестта.

Прекаралите заболяването и тези с имунен отговор след ваксиниране, са защитени с години или до живот. Антителата падат, но те не правят основната защита. Това го правят клетките в мозъка. Ако си уплашен обаче, можеш да се ваксинираш“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай