Коледно чудо за Васил и неговите 5 момичета

Коледно чудо за Васил и неговите 5 момичета | StandartNews.com

„Дядо Коледа не съществува! Не съществува! Мама и тати са нашият Дядо Коледа!", тропа с крак 12-годишната Алексия в кабинета на детския офталмолог от „Vision" д-р Здравко Цонев. „Как да не съществува!? Виждал съм го, казвали сме си „Здрасти!", даже телефона в Лапландия му имам!", сериозно й отговаря д-р Цонев. И не я лъже – Дядо Коледа наистина съществува! И в навечерието на Рождество Христово е готов да направи истинско чудо за татко й Васил.

Историята на 37-годишния софиянец и неговите 5 момичета трогна цяла България, благодарение на предаването с кауза по bTV „Бригада Нов дом". Васил и неговата любима Мая отглеждат четири момичета – 14-годишната Беатрис, 12-годишната Алексия, 11-годишната Бриджит и най-малката, но най-палава госпожица в семейството – 2-годишната Селин. Благодарение на „добрата фея" Мария Силвестър, вехтият им апартамент „възкръсна". И се превърна в модерен и уютен дом. А, тъй като доброто е заразно, съвсем скоро – този път, благодарение на д-р Здравко Цонев и очна клиника „Vision", и Васил ще бъде преобразен. След 35 години многодетният татко ще погледне света буквално с нови очи. На 10 януари Васил ще бъде опериран напълно безплатно във „Vision". „Няма да заплащате каквото и да е било – нито консумативи, нито прегледи, нито капките след това. Ще ви стане лошо, ако ви кажа колко струва – операцията се прави по немска методика, с резорбируеми конци, 2 часа след нея ще можете се приберете вкъщи", обяснява му след прегледа д-р Цонев.

Очите на Васил се изкривяват, когато е на 2 годинки – след тежко боледуване. Щом става тийнейджър, прави опит да се оперира. Но цената, която трябва да плати, го сломява – във Варна му искат 8 хиляди лева, за да ги „изправят". „Примирих се, че ще си остана така", признава младият мъж. При прегледа се оказва, че проблемът на Васил е сериозен. Зрението на дясното му е око е едва 0,1. „Трябвало е да се оперира по-рано, за да се подобри.

Какво можем да постигнем сега? Ще направим така, че очите да изглеждат прави. На по-късен етап ще изпишем и очила. Макар и с 10%, ще виждате по-добре", разяснява д-р Цонев. Абсолютно наложително е Васил да носи очилата. На първо място, за да пазят по-здравото му, ляво око от травма. Работата на многодетния татко е рискова – обработва метални ленти, труди се в силно запрашена среда. Освен това, носенето на очила ще направи ефекта от операцията по-траен. А тя ще е доста сложна. „Трае около 1 час. Наведнъж ще оперираме и двете очи. Ще скъсим вътрешния мускул на дясното максимално, което позволява да дръпнем окото навътре. Външният ще отпуснем максимално, понеже отклонението е голямо. По същата причина ще се наложи да преместим външния мускул на лявото около назад", обяснява на Васил д-р Цонев.

„Не ме е страх от операцията", категоричен е младият мъж. „Пък и докторът е страхотен – не „сдухва" пациентите, а ги предразполага", щастлив е Васил. Две от дъщерите му, които са с него на прегледа – Алексия и Бриджит, също са страшно очаровани от д-р Цонев. Толкова, че искат на 10 януари да пропуснат часовете в училище и пак да дойдат с татко си в клиниката. Шестокласничките също сядат за преглед при офталмолога от „Vision". „Алексия, още не си за очила, но ще станеш – малко си късогледа", шегува се д-р Цонев. „Ако ми кажеш накъде са обърнати тези чертички, черпя бонбон", продължава детският офталмолог. Алексия ще трябва пак да дойде в кабинета през лятната ваканция, за да й разширят зениците и евентуално да й предпишат очила. Бриджит няма да чака толкова – при нея е наложително да се сложат още сега, защото е със смесен астигматизъм – едновременно късогледа и далекогледа. „Знаеш ли е какво е това астигматизъм? През 1925 г. академик Пашев го обяснявал много простичко на студентите – пръчкогледство", разказва й по време на прегледа д-р Цонев. „Кое е това число? 8? 8 беше вчера, днес не е!", шегува се лекарят. Дясното око на Бриджит е по-добро, но разликата между двете е съществена и затова очилата са неизбежни. „Задължително ги носи, когато четеш, чатиш или плетеш. Ако си на излет с класа или на романтична разходка – не е фатално да ги забравиш", продължава с усмивка д-р Цонев. Срещу бонбон-почерпка Бриджит охотно обещава да носи очилата. Покрай шегите и закачките обаче и задължителното селфи на раздяла, д-р Цонев е щастлив, че ще може да направи едно коледно чудо. „Трябва да сме съпричастни не само на приказки. Да разбиваме мита, че докторите сме станали едва ли не само чиновници", откровен е офталмологът от „Vision".

А Васил е щастлив, че Съдбата – макар и невинаги ласкава с него, му дава поредния „златен шанс". Първото чудо в живота му се случва, когато е на 5. Тогава палавият малчуган живее на „Лъвов мост" в столицата. Залисан в игри, се покатерва на телевизора. Той поддава под краката му и момченцето полита от 5-ия етаж. И оцелява! А белегът, пресякъл по дължина корема му, напомня, че живее втори живот. Следват още трагедии – съпругата му издъхва при раждането на Алексия и Васил отглежда бебето си сам. Но Съдбата отново му се усмихва – „Фейсбук" го среща със самотната майка Мая и нейната Бриджит. Буквално за ден стават семейство. Приютяват и сестричката й Беатрис, която е само с година по-голяма от Алексия и я отглеждат като свое дете. А преди 2 години, от любовта на Васил и Мая се ражда малката фурия Селин. Живеят трудно, но задружно, във вехтата панелка в покрайнините на София. Но пък „вълшебниците" от „Бригада Нов дом" им подаряват мечтания дом. А сега идва ред и на коледното чудо – след безплатната операция във „Vision", Васил ще погледне света и любимите си 5 момичета с нови очи. Защото доброто трябва да побеждава. И да се умножава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай