Кои са най-опасните показатели на кръвното налягане

За всеки човек те са индивидуални

Кои са най-опасните показатели на кръвното налягане | StandartNews.com

Важно е принадлежността към една или друга възрастова група

Показатели за кръвното налягане - това е един от най-важните критерии за общото състояние, показател за човешкото здраве.

Mного лекари са на мнение, че именно с такава медицинска процедура като измерване на кръвното налягане си струва да започнете общо търсене на много от първопричините за някои заболявания.

В такова понятие като медицинска норма, лекарите отбелязват показатели на кръвното от 120 на 80, въпреки че, от друга страна, някои експерти не са съгласни с това твърдение.

Показателите за кръвното налягане за всеки човек са индивидуални, а и всичко зависи от много външни и вътрешни фактори.

И най-важното от тях е принадлежността към една или друга възрастова група. Говорейки на числа, за пациенти на възраст от 16 до 20 години лекарите смятат за ​​приемливи показатели на кръвно налягане от 100 на 70 до 120 на 80.

Ако говорим за възрастовата група от 20-40 години, тук показателите варират от обичайното за много хора от 120 на 70 до 130 на 80.

За всички хора, чийто възрастов праг е надхвърлил 40, но все още не са достигнали 60-годишна възраст, лекарите казват, че ​​нормата е от 140 на 90, а за всички, които вече са над 60 години - от 150 на 90.

Високото кръвно увеличава риск от развитие на много болести, включително сърдечно-съдовите - с 30%. Всеки, който е диагностициран с високо кръвно налягане, има 7-кратен повишен риск от нарушено кръвообращение и хранене на мозъка и това може да причини инсулт.

В допълнение, такива пациенти са 4 пъти по-склонни да страдат от коронарна болест. Но ниското кръвно е не по-малко опасно - при много пациенти качеството на живот с такава диагноза е по-ниско в сравнение с пациенти с хипертония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай