Кога ще има ваксина и ще плащаме ли за нея?

Тя ще е 100% безопасна и безплатна за рисковите групи, каза проф. Тодор Кантарджиев

Кога ще има ваксина и ще плащаме ли за нея? | StandartNews.com
  • Тя ще е 100% безопасна и безплатна за рисковите групи, каза проф. Тодор Кантарджиев

Ваксината срещу COVID-19, която ще бъде пусната на европейския пазар ще бъде 100% безопасна. Това увери в ефира на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му дори да има някакви странични ефекти, то те ще са минимални и далеч по-леки от последствията от самия коронавирус. Оттам нататък обаче неизвестните са много, като например за какъв период ще изгражда ваксината имунитет и дали ще елиминира напълно действието на коронавируса или ще облекчава симптомите му.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че страната ни ще ползва общоевропейската ваксина и няма вариант да се сдобие евентуално с руска, или американска. Договорено било след направата й, България да получи от ЕС веднага определен брой дози за хората от рисковите групи, които ще бъдат безплатни за тях.

Всяко училище ще реши само какви мерки да въведе за своите ученици, каза проф. Кантарджиев. Той обаче припомни, че слънчевите лъчи са най-добрият дезинфектант и когато застудее и стане влажно, ако не се спазват мерките срещу разпространението на заразата и има големи струпвания на хора на едно място, със сигурност ще се стигне до ръст в броя на новите случаи.

Когато децата са в колектива на своя клас, те ще бъдат без маски. Акцентът на мерките е проветряване, спазване на дистанция, подчерта професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай