Киселото мляко помага при депресия

Изследват върху мишки влиянието на лактобацилус при стрес

Киселото мляко помага при депресия | StandartNews.com

Депресията е успешно излекувана при мишки, хранени с пробиотични бактерии, съобщава ново изследване, пише Obekti.bg. Бактерията, която са изследвали, е известната ни Лактобацилус, която откриваме в киселото мляко. Ролята на чревната микробиология като съществен фактор за психичното здраве е в центъра на изследователски интерес напоследък.

Учените открили, че когато мишките в изследването са били подложени на стрес, съставът на бактериите в червата им се променят. Основната промяна е намаляването на Лактобацилус, което е било свързано с депресивно поведение на мишките.

Храненето им с полезната бактерия почти изцяло е прекратило депрекивното поведение. Учените са открили механизъм за това как тази промяна в червата е довела до депресия (чрез метаболит, наречен кинуренин). Сега те възнамеряват да продължат да изследват ролята на кинуренин за депресията:

„Проведени са известен брой изследвания при хора голям брой при животни, които говорят за това как този метаболит, кинуренинът, може да повлияе на поведението. Той е продукт на процесите на възпаление",  казва Йоана Марин, първият автор на изследването.

"Но все още остава въпросът: Как тази молекула засяга мозъка? Какви са процесите? Това е пътят, по който искаме да поемем.“, допълва Марин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай