Хората с алергии - ваксиниране само в болница

Това е мнението на турски лекар

Хората с алергии - ваксиниране само в болница | StandartNews.com

Хората, които имат алергии, трябва да получават ваксини в болница, вместо в център за първична здравна помощ. Това заяви турски лекар след съобщения за вероятни алергични реакции към новите COVID-19 ваксини. 

В писмено изявление във вторник ръководителят на турското национално дружество по алергия и клинична имунология д-р Бюлент Шекерел заяви, че тежките алергични реакции към ваксините са изключително редки. 

Алергичен риск при РНК ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna е 11 на 1 милион. 

Това е, десетократно по-висок риск в сравнение с рутинните ваксини, обяви Шекерел. Но не грябва са се притесняваме от този факт. 

„Използваната в Турция китайска ваксина КоронаВак се произвежда със стара технология и теоретично се очаква още по-малък алергичен риск в сравнение от РНК ваксините“, обясни Чекерел.

"В момента, преди прилагането на ваксината, хората се питат дали имат алергия. Препоръчваме на тези, които са алергични към някое вещество или храна, да се ваксинират в болници вместо в първични здравни центрове", посъветва той.

Специалистът подчерта, че всички тежки алергични реакции се наблюдават в рамките на 30 минути след получаване на ваксината. За това обичайна практика е в световен мащаб да се наблюдават ваксинираните хора поне 30 минути след ваксинацията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай