Според Кацаров скенерът струва 100 лева. А за обикновените хора?

Здравният министър не знаел, че му е пусната пътека за болнично лечение

Според Кацаров скенерът струва 100 лева. А за обикновените хора? | StandartNews.com

"Скенерът не е скъпа услуга. Струва под 100 лева. Аз имам доходи над средните и мога да си го платя". Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв. Той отговори на коментар на водещия, че за скенер се плаща сума около 400 лева, а тези, които не се изследват със свое заплащане,  трябва да чакат с месеци.

Стойчо Кацаров бе в студиото на Нова тв, за да обясни има ли политически мотив в  уволнението на шефа на "Пирогов" Асен Балтов и защо обвинява лекарите в "Пирогов", които са го водели като лежащ в болница, за да го изследват след прекаран ковид.

Преди два дни лекарят му доц. д-р Петър Атанасов каза, че на Стойчо Кацаров му е предложено да остане в болницата, за да не плаща скъпите изследвания, а той не е спал в лечебното заведение по свое желание.

Лекарят на Кацаров:Направих го за брат, той се оказа Павлик Морозов

"Не съм знаел, че ми е пусната пътека, научих месец по-късно. Да ми лепнат диагнозата цироза за 100, 200 или 300 лева, които аз мога да си ги платя - това е нелепо", каза Кацаров.

Според лекуващия лекар доц. Атанасов, диагнозата е различна от името на клиничната пътека. "Това е епикриза за преболедуване от определено заболяване, различно от COVID-19. Всъщност това е епикриза за периода на изследвания на пациент с пост COVID синдром. Проявил съм лична ангажираност", обясни лекарят, показвайки документа.

Стойчо Кацаров обаче твърди, че епикризата била фалшива.

"Всичко това, което получих като епикриза, е фалшиво. Аз бях само една събота сутрин в болница. Измислица е, че съм имал температура, че ме е болял коремът. Не мога да покажа данните на други хора, още в 402 случая такива", твърди Кацаров.

"Нелепо е опитите да се оправдаят, че ми правят услуга за нещо, което мога да получа безплатно.

Бил съм на един скенер и не съм лежал в болница. Отидох на контролен преглед, който имам право да получа безплатно след преглед", казва Стойчо Кацаров.

Той твърди, че документът за информирано съгласие с неговия подпис е фалшифициран.

"Здравната каса е извършила проверки, установила е 402 такива случаи, ще ги разследва прокуратурата.

Това, което не приемам, е ръководството на болницата да се крие зад гърба на лекарите. Затова съм освободил управителя на болницата. Видях как работят лекарите, те бяха много напрегнати да обслужат болните", каза министърът.

"Големият въпрос е какво е състоянието на нашата здравна система след 10 години управление на ГЕРБ. Имаме лошо управление на кризата от предишния здравен министър.

На въпрос не търси ли министърът политически дивиденти с отстраняването на шефове на големи болници, Кацаров отговори:

"Има политическа линия в ожесточената реакция на моите действия, ГЕРБ са засегнати и реагират остро", каза Стойчо Кацаров.

Той отговори на изявлението на предишния здравен министър Костадин Ангелов, че в края на юли ще бъдат бракувани няколко стотин хиляди ваксини, за чието осигуряване предишният кабинет е положил неимоверни усилия.

Кацаров обаче не приема обвинението, че ваксинационната кампания не върви и че сме на последните места по ваксинация. Според него вина за това има предишния кабинет, въпреки че служебният управлява вече повече от 2 месеца. "Да, малко са ваксинирани, но вината за това е на предишното правителство. Те бяха закупили ваксини на Астра Зенека, които хората не искаха. Закъсняха с някои от ваксините, не беше изпълнен планът им, не бе проведена информационна кампания. Сега полагаме огромни усилия за информиране на хората", каза Кацаров.

На въпрос как да се увеличи броят на ваксинираните, Кацаров посочи, че възможност е да се подходи като във Франция - Макрон заплаши лекарите, че ако не ваксинират населението, ще им спре заплатите. Или като в Гърция - навсякъде се влиза само с ваксинационен сертификат. Но аз съм за свободното избиране на ваксини, предлагам разумно решение за всички, каза той. .

Имам документи за директори на болници, които са си начислявали допълнително възнаграждение от 300-500 000 лева и за лекари, които са получавали доходи от 60-70 000 лева. Но не мога да кажа имената им, нито кои са болниците.

Здравната система е в лошо състояние, казва още той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай