Кацаров каза основните рискове при четвъртата вълна

Нещата никак не са добре в здравната система, заяви министърът

Кацаров каза основните рискове при четвъртата вълна | StandartNews.com

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров изтъкна рисковете при евентуална четвърта вълна на коронавируса у нас.

"Единият основен риск е ваксинацията. Ниският процес на ваксинация увеличава риска от лоши резултати в следваща пандемична вълна. Ако този процес не бъде ускорен в този летен прозорец, няма да имаме добра основа при навлизането в следващата пандемична вълна", каза още Кацаров.

Според него вторият голям риск е лошото управление на кризата. По думите му, ако планът, бъде изпълняван, вероятно ще премахне втория голям риск от лошо управление на кризата.

"Третият голям риск е изключително лошото състояние на здравната система. Този риск не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана и зле финансирана", подчерта още министърът.

Здравният министър посочи пред депутатите още, че задълженията на болниците към края на първото тримесечие са 582 млн. лв.

"Това са задълженията на всички държавни болници в страната, от тях просрочени са 76 млн. лв. Падежът на задължението е минал. За миналата година от началото на миналата година досега държавните болници са получили от НЗОК финансиране в размер на 1 млрд. и 470 млн. лв. - за плащане за дейност. Отделно от това държавните болници са получили субсидиране", каза още Стойчо Кацаров.

"Нещата никак не са добре в здравната система, никак не са добре в болничната сфера, никак не са добре по отношение на държавните болници. Една голяма част от тях са лошо управлявани, намират се в лошо финансово състояние и не осигуряват медицинска помощ с необходимото качество", добави здравният министър.

Според него, въпреки щедрото финансиране, състоянието на болниците не е добро. "Това говори само за неефективност на управлението на тези структури като цяло", посочи още Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай