Кантарджиев: Ваксините създават траен имунитет

Десетте месеца на разработване на ваксината срещу коронавирус го доказаха

Кантарджиев: Ваксините създават траен имунитет | StandartNews.com

„Една ваксина е качествена, когато е създаден очакваният имунен откговор.Десетте месеца на разработване на ваксината срещу коронавирус доказаха, че тя създава имунитет, който е траен, но не мога да ви кажа дали ще е 5 години“.

Това заяви проф. Д-р Тодор Кантарджиев на лекция в петък, като отново подчерта, че благодарение на ваксините са спасени много човешки животи.

Той за пореден път опроверга спекулациите, че одобрените от Европейската агенция по лекарствата имунизации срещу COVID-19 може да са опасни, като посочи, че това няма как да бъде допуснато и никой не би го допуснал.

Проф. Кантарджиев заяви също, че е въпрос на време да се изясни колко ще е траен ефектът от ваксинирането и че в идеалния случай, имунитетът ще е за цял живот, но е много вероятно да се наложи да се прави и реимунизация.

„Ниското ниво на антителата след преболедуване или ваксинация не значи е не си предпазен. Напротив!“, посочи професорът. Той призна, че масовата ваксинация ще е изпитание за системата, но очакванията са до края на лятото около 1,5-2 млн души у нас да бъдат имунизирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай