Кантарджиев с нови данни за тромбозите

Той обясни, че тромбозите стават само при първата игла

Кантарджиев с нови данни за тромбозите | StandartNews.com

"Стана една мода – много да се говори за този коронавирус, а то си има и други болести“. Това заяви директорът на Националния център по заразни паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че тромбозите стават само при първата игла, а при втора игла няма описани случаи. „Тромбозите стават много рядко – на 3 милиони ваксинирани, млади жени, които взимат противозачатъчни и рискът е, когато жената е в овулация и получи първата инжекция от AstraZeneca. В Германия има наблюдения, че риск има при поставяне на AstraZeneca на жени в овулация.“

„Другите ваксини също имат странични реакции, но проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже дали тромбозите и техният механизъм зависят от ваксината“, уточни той.

От 5 до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината. Много нисък процент от ваксинираните нямат да изградят антитела.

„Когато има много ваксинирани, пазим тези, които не са ваксинирани и тези, които не са изградили имунен отговор в себе си“, категоричен бе проф. Кантарджиев. Все още британският вариант е най-разпространеният и в някои области на страната се получават нови мутации, които в момента се проучват – в Северна България.

Цената на ПСР теста е много висока поради голямото търсене. По отношение на зелените ваксинационни сертификати за пътуване, проф. Кантарджиев отбеляза, че нашата страна ги одобрява, тъй като това е един от начините за ограничаване разпространението на инфекцията. „Здравият човек, който не представлява опасност за здравето на околните е добре дошъл в нашата страна“, посочи медикът.

По думите му сертификатът съдържа много малко данни – името на човека, прекарване на инфекциозното заболяване, нивото на антитела и за това дали конкретният човек се е ваксинирал. „Всяка ваксина си е лекарство и се прилага по кратката характеристика на производителя“, обясни проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай