Кантарджиев: Мерките не се спазват!

Трябва да сме нащрек

Кантарджиев: Мерките не се спазват! | StandartNews.com

Най-висока заболеваемостта от коронавируса е в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус".

„Днес на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести качихме седмичния графичен анализ на данните от Националната информационна система.

При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, която в страната върви нагоре.

Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В картата на България, която даваме, има области където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни.

Най-критичните са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище.

И изтъкна, че всичко това трябва да ни държи нащрек и да се търсят две неща.

„Първо – къде не се спазват мерките. Неспазване на мерките са събирания по тържища, събиране на много хора без спазване на отстоения и носене на маска на открито, като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване“, каза още професорът.

По думите му не бива да допускаме навлизането в България на южноафриканския, бразилския и латиноамериканския щам, защото при тях един човек заразява повече хора. 

„За съжаление, органите на РЗИ, които контролират спазването на заповедта на министъра, се натъкнаха на много случаи на събиране на хора на закрито с увеселителна цел. Това разбира се е много хубаво, но в момента ситуацията е такава, че трябва да положим усилия да не допуснем разпространението на британския вариант.", каза още проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай