Какво знаем за съхранението на стволови клетки

Вижте какво казват експертите по тази важна тема

Какво знаем за съхранението на стволови клетки | StandartNews.com

Вижте какво казват експертите по тази важна тема

Приложението на стволови клетки става  все по-разпространено в 21 век. Хиляди трансплантации са факт на всички континенти и много клинични проучвания обещават нови лечения в следващите години. Днес болести като левкимия, лимфоми и още над 85 вида заболявания са част от нашето всекидневие. Вече се  говори и за  победа на стареенето чрез стволови клетки. В Китай се правят опити със стволови клетки срещу коронавируса.

 Най- лесният и безболезнен начин за извличане на стволови  клетки е от кръв от пъпна връв по време на раждането. Семействата може да съхранят този ценен материал и да могат при нужда да го използват. 

Но какво трябва да се знае за правилното съхранение на стволови клетки, ще дадем думата на експертите от Изпълнителна Агенция по Трансплантация , Национална тъканна банка , най-голямата  Европейска тъканна банка Future Health и най-голямата българска банка Биорегенерация . 

Стволовите клетки са в основата на развитието на всяко живо същество. В човешкото тяло има различни видове стволови клетки. Те могат да бъдат намерени и извлечени от тъкан, кръв, костен мозък. С увеличаване на възрастта, обаче тяхното количество и качество започва да намалява и те губят част от лечебния си потенциал, коментират  експерти от националната тъканна банка в Александровска Болница.  Те също добавиха, че стволовите клетки се използват за лечение на десетки заболявания. Приложението им в медицината е много широко застъпено. Например, ако човек има раково заболяване на кръвта, трансплантацията на стволови клетки може да подпомогне много провеждащото се лечение или дори да бъде животоспасяващо.

Стволовите клетки могат да възстановят и увредените нервни, и сърдечно- съдови тъкани. Днес трансплантацията на замразени стволови клетки набира все по-голяма популярност и помага на много хора да се справят със сериозни здравословни проблеми. 

Изпълнителна агенция по трансплантация е контролния орган към Министерството на Здравеопазването у нас. На нашия въпрос „ За какво трябва да внимават българските семейства при избор на тъканна банка“ (след като ни помоли да не се споменава името) експерт от агенцията ни отговори, че две са нещата, които трябва да се вземат предвид при избор на банка:

1. Тъканната банка да е лицензирана и акредитирана.

2.  Обществената тъканна банка винаги е една добра алтернатива.

Също така подчертаха, че сайта на Изпълнителна агенция по трансплантация е много полезен източник на информация за българските семейства

Потърсихме мнението на директора на Future Health biobank за България Вили Пеева. С какво трябва да се внимава ,при избор на тъканна банка за съхранение на стволови клетки? Ето какво ни отговори: 

„ Трябва да е ясно на всички заинтересовани бъдещи родители , че съхранението  на стволови клетки е една застраховка за здравето на цялото семейство. Десетки са случаите на тежки заболявания , които се лекуват със стволови клетки вече от над 25 години. Това от само себе си показва ,че най-важното при  избор на една тъканна банка е опита и успешно освободени проби за трансплантация. Тъканните банки, които  имат успешни трансплантации са акредитирани от световни акредитационни органи. Акредитацията е  паспорт ,който ще позволи на една съхранена проба от стволови клетки да бъде приета от трансплантационен център по цял свят  и да спаси живот. Разбира се има и други фактори , като финансова стабилност , обем работа , разполагаемост с човешки и материални ресурси, както и международно присъствие, всичко това е необходимо за крайната цел – успешна трансплантация“.

Същият въпрос зададохме на Административен директор на българската  Биорегенерация Мая Стоева , която сподели следното „Много важно е да се знае с кого сключваш договор , защото вижте какво стана с Крио сейф, това наистина е важен компонент. Тя същото така отбеляза , че е важно да се знае къде се съхраняват , как се транспортират клетките до мястото им на съхранение , както и кой обработва пробата. От значение е да се четат внимателно договорите , защото се предлагат застраховки , които не са толкова добри .  Също така  добави , че“ е от значение кога излизат резултатите на различните видове клетки. Получаване на сертификат и вида му са от значение“.

Помолихме директорите на двете частни компании да коментират  нашето разследване за използване на заблуждаваща реклама от страна на други трите тъканни банки. 

Вили Пеева от  Future Health в отговор заяви: 

„Пазарът на стволови клетки е дългосрочна бизнес дейност, която изисква последователно мислене и манталитет . Банките за съхранение на стволови клетки са генетични лаборатории с  дългосрочни цели  , които трябва да бъдат подкрепени с подходяща дългосрочна бизнес логика, която да трае години. Всяко различно локално третиране на услугата  „съхранение на стволови клетки“, било поради липса на дългосрочна организация или от агресивно краткосрочно поведение, заплашва семействата, чийто критерий за избор е сигурността. Следователно стабилността на пазара, на който присъстваме успешно от години, не позволява агресивно поведение. Пазарът се саморегулира. А конкуренцията просто създава условия за изключване на не коректните фирми . Така че, що се отнася до нас, ние просто следваме логиката, която описваме. Future Health в световен мащаб се основава на тази политика, на която дължи своя успех.“

За скандалите с банките Мая Стоева от Биорегенерация коментира само, че „има тъканна банка в България , която предлага застраховка за лечение. След нейната проверка не е намерена застрахователна компания ,която да покрива лечение със стволови клетки , затова тя съветва клиентите да четат изключително добре договорите и да внимават с предлагане на застраховка.  

За финал - изборът да  се съхрани кръвта за семейството обикновено е отговорно решение за всяко семейство, което може да си го позволи. Изборът да дарите на публична банка също е алтернатива. Какъвто и избор да направите, каквото и решение да вземете, не забравяйте, че няма еднозначен и  верен отговор за всички семейства. Само вие знаете кое е най-подходящо за вашето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай