Изпотяване и мръсни басейни водят до отити

Изпотяване и мръсни басейни водят до отити | StandartNews.com

При проблеми с ушите не търсете лек от аптекаря, а веднага отидете при специалист, съветва проф. Анджелика Димитрова

Лятото е тук и вече мислим за отпуските и ваканциите на морето, планината и зад граница. За съжаление болестите не са преминали със зимния сезон, а ни дебнат и през летните дни. Именно жегите са най-благодатни за различните болести на ушите. Защо се увеличава честотата на отитите през лятото и как да се предпазим "Стандарт" попита проф. Анджелика Димитрова, специалист по "Уши, нос, гърло".


Къпането в басейни и използването на климатици през лятото водят до болки в ушите и развитието на т. нар. отит. Влошаване на хроничните заболявания на ушите се провокира от разликата на температурите на улицата и в колата и на други места, където се използва климатик, казва проф. Димитрова. По думите й при къпането и гмуркането в басейни и други водоеми, водата може да навлезе в тъпанчето. Високите температури, които водят до по-голямо изпотяване и до нарушаване на външния проход на ухото, улесняват проникването на инфекции и размножаването на гъбички. Неправилното чистене на ушната кал с пръчици за почистване също може да нарани канала и това води до проникване на патогенни агенти, което води до възникване на външен и среден отит", казва проф. Димитрова. Тя посочва и че много често при пътуване със самолет заради възникването на бърза промяна на налягането и ако имаме съвсем незначително възпаление в носа или просто хрема, може да се сдобием с отток или дисфункция на слуховата тръба(тръбата на Евстахий). "Случва се, защото тя не се справя с изравнение на налягането в тръбата в кухината на средното ухо и окръжаващата среда, от което

се получава отрицателно налягане, което води до оток

в средното ухо и възникването на среден отит", обяснява проф. Димитрова. Според нея основните причини за възникването на отит неговото влошаване през лятото са преохлаждане,
къпането и гмуркането в нечисти водоеми и басейни,
изпотяването, неправилната грижа за ушите, промяната на налягането при пътуване със самолет. Често срещаните отити през лятото са външен, остър катарален, ексудативен и гноен. Нерядко се получава и влошаване на хроничен отит. Първите симптоми на външния отит са болка, сърбеж и отделяне на секрет от ухото.
При катарален отит симптомите са болка, намаление на слуха, а понякога може да се среща секрет под вида на кръв или серозна течност. При гноен отит се появяват секрет от ухото. При ексудативен отит се наблюдава чувство за преливане на течност в ухото и изгубване на слуха. "Ако не лекуваме навреме външния отит, може да възникне фурункул, който може да се усложни с тромбоза на подкожните вени и възникване на сепсис. Ако инфекцията проникне в средното ухо, това води до възникването на среден отит и може да доведе до възникването на

мастоидит, менингит или абсцес на мозъка

Ако не се вземат спешни мерки при остро възпаление, може да се стигне до хроничен процес, който много трудно се лекува", предупреждава проф. Димитрова. Тя подчертава, че за диагностиката на отита трябва да се разчита само на специалист УНГ, който прави ендоскопия не само на ухото, но и задължително на носа и на слуховата тръба и определя дали тя функционира пълноценно и правилно. "Понякога, ако тъпанчето не е спукано (няма перфорация), тогава се прави аудиометрия и тимпанометрия. Ако при пациента има вестибуларни нарушения, тогава се провежда и изследване на вестибуларния апарат", казва проф. Димитрова. Според нея при наличие на секрет е препоръчано да се прави лабораторен посев на флора от ухото и носоглътката. Терапията при катаралния и външния отит обикновено е консервативна и включва прочистване на ухото, продухване по Полицер, масаж на тъпанчета, кататеризация на евстахиевата тръба от специалист. Но само ако отитът е в начална фаза, дисфункцията на тръбата не е голяма и затова не е нужно да се назначават антибиотици. "В останалите случаи се препоръчва да се назначат антибиотици. Ако става въпрос за гъбички, се назначават антимикотични препарати, понякога със съчетанието на антибиотици", казва проф. Димитрова. При гноен и ексудативен отит понякога по препоръка на специалист може да се прибегне и до хирургично лечение - парацентеза или шунтиране. По обемните хирургически намеси обикновено се извършват при усложнения или при хронични отити, уточнява УНГ специалистът.
При хлапетата отитите са доста по-чести. Причината се крие в това, че при децата наличието на увеличената трета сливица затваря устието на евстахиевата тръба. Освен това при тях тя е по-къса, което дава по-скоро развитие на възпалителния процес в средното ухо, обяснява проф. Димитрова. По думите й при неправилно кърмене на кърмачета храната може да проникне в ухото и да предизвика възпаление. Децата се нуждаят от комплексно лечение и обследване на наличие и степен на аденоидите, защото ако не се лекуват правилно, то това може да доведе до хроничен среден гноен отит или адхезивен отит с трайно намаление на слуха и развитие на глухота", предупреждава проф. Димитрова. За да не се стига до там, тя съветва хлапетата задължително да посещават специалист УНГ

два пъти годишно за наблюдение на трета сливица

Ако децата ви страдат от отити или имат периодически нарушения на носното дишане преди да ги изпратите на село, на лагер или други пътувания, задължително посетете отриноларинголог, казва проф. Димитрова. Тя съветва да пазим хлапетата от преохлаждане при къпане в морето или в други водни басейни, а ако се разболеят незабавно да ги заведем при специалист УНГ.
Лечението на отита често включва различни капки за уши. "Капките, които се назначават при лекуване на външния отит, могат да съдържат ототоксични антибиотици. Ако има перфорация, то тези капки могат да проникнат в средното ухо и има голяма вероятност да загубите слуха си. Освен това те могат да раздразнят още повече средното ухо и да предизвикат усилване на болката", посочва проф. Димитрова. Ето защо само специалист "уши, нос и гърло" може да предпише правилните капки за уши, след като е определил проблема. Проф. Димитрова съветва при проблеми да не търсим лек от аптекаря, а веднага да отидем при специалист. Защото лечението е индивидуално за всеки и само лекар специалист може да проведе и назначи комплексна терапия, за да няма усложнения.
"Не слагайте топло на ухото, не употребявайте фито свещи, които не само няма да ви помогнат, но и ще ви навредят! Не използвайте и домашни съвети като чесън в ухото!", предупреждава проф. Димитрова. Тя посочва, че при неправилно лечение се стига до хронични заболявания, изгубен слух, дори и смърт при тежки случаи. Ако сме хремави или пък имаме хронично заболяване на носа, а ни предстои полет със самолет, трябва да посетим УНГ специалист, за да ни назначи лечение на отока с капки за нос и даде инструкции, които ще ви спестят неприятности с ушите по време и след пътуването.

Каланхое и алое срещу болката

Каланхое, алое или гераниум помагат срещу отити. Свежо листо от гераниум, навито на тръбичка и сложено в ухото, може да облекчи болката. Ако пък нарежете на ситно листо от каланхое, увийте го внимателно в марля и внимателно го сложете в ухото си. Алоето трябва да се държи едно денонощие в хладилника, след това да се изцеди сокът, в който се потапя марлен тампон и се слага в ухото. С 10-процентова настойка от прополис капвайте по 1-2 капки в ухото, като наклоните главата настрани към рамото. Можете да залеете 2 супени лъжици сух джоджен с 1/2 чаша водка, после да оставите да престои една седмица, прецедете, потопете марлята в настойката и я сложете в ухото си. Ако пък имате гноен отит, може да поставите скилидка чесън в ухото, увита в марля. Помагат и напоените в изцеден сок от лук тампони.
Пийте чай от шипка, от листата на червени рози, корени малина и плодове от касис.
Яжте пресни лимони и мед, съветват специалистите. Преди да започнете лечение обаче с народни средства, винаги трябва да се консултирате с лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай