Идва БГ сензация срещу коронавируса

Наши учени разработват суперлекарство

Идва БГ сензация срещу коронавируса | StandartNews.com

Български учени планират старта на производство на препарати срещу COVID-19 на основата на антитела, добити от коластра на животни, които да се прилагат локално върху лигавицата на устната и носната кухина.

Това съобщи за БТА доц. д-р Волф Люпке - разработил технологията за добиване на лекарствени форми на база на антитела, по която ще се работи.

"За борбата с това заболяване са нужни не само профилактични мерки, а и ефикасни лечебни средства", заяви ученият.

Според него в момента нещата в медицината са на ниво симптоматично и медикаментозно лечение, насочени обаче не срещу самия вирус, а срещу последствията от него.

"Това не е начинът, защото вирусните заболявания се лекуват целенасочено или с антивирусни препарати, или с антитела, а ваксините се прилагат профилактично и в случая са най-ефикасни, ако имитират естествената инфекция", посочи Люпке.

Разработването на ваксини е добра, но недостатъчна стъпка за борба с COVID-19, допълни ученият. Неговата позиция е, че ваксинацията може да се прилага само за профилактика при здрави хора, а при болни и при застрашения медицински персонал е най-удачно да се прилагат антитела.

Предвижда се в разработената технология от Люпке антителата да бъдат добити от коластрата на кози, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Произведените в организма на животните антитела, ще преминат от кръвта в млякото във вимето, като най-силна е концентрацията им в коластрата.

Самото производство на антителата и тяхното прилагане отнема около три седмици.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай