Вторник,

И да си твърде пълен, и да си твърде слаб – губиш 4 години от живота си

От: Администратор -
A
A
A

И да си прекалено пълен, и да си прекалено слаб, това ще ти коства четири години от живота. До този извод са стигнали учени, публикували изводите си в научното списание "Лансет", съобщава Би Би Си.

Специалистите провели изследване на близо 2 милиона души в Обединеното кралство, които били регистрирани при местни лекари. Те установили, че хората, които са под двата края на здравословния индекс на телесната маса, рискуват да съкратят живота си с около четири години.

Здравословният индекс е в обхвата 18,5 до 25. Той се изчислява като се разделя теглото на възрастния в килограми на височината му в метри на квадрат.

Изследването е показало, че продължителността на живота на жените и мъжете, превишаващи горната граница на здравословния индекс, е съответно с 3,5 и 4,2 години по-малка в сравнение с тази на хората, попадащи в пределите на здравословния индекс на телесна маса.

По отношение на прекалено слабите хора, продължителността на живота за жените и мъжете е съответно 4,5 и 4,3 години по-кратка.

Индексът на телесната маса се асоциира с всички категории на смърт, с изключение на транспортните инциденти.

Учените установили, че в здравословните предели на индекса, за хората над 40 години, които се доближавали до по-горните му граници, тоест от 21 до 25, рисковете да умрат от заболяване намалявали в сравнение с хората, които се доближавали до долните му граници, тоест между 20 и 18.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички