Грипът настъпва

Грипът настъпва | StandartNews.com

Топлото време е рай за вирусите, които настъпват. Грипът дойде у нас, а вече успя да вземе и първата си жертва. След тежки усложнения от свински грип в края на декември миналата година почина дете на 3 години и 8 месеца. В България все още не може да се говори за грипна епидемия, макар че има доста болни, смята доц. Атанас Мангъров. Експертът обясни още, че рисковите групи за заболяванията са най-малките деца, които ходят на забавачка, както и техните братя и сестри.

„Това заболяване прави усложнения, които са в две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. Трябва обезателно да се търси болнична помощ, защото това рядко състояние трябва да се лекува и то с командно дишане. Това е животоспасяващо", обясни пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести. Пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари – началото на февруари.

„Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши", поясни проф. Кантарджиев.

Трябва да започнем с лекарствата до два дни след първите симптоми на грип.До 4 часа оцеляват грипните вируси, когато попаднат във външна среда - обикновено по повърхности на предмети. Ако някой кихне или се изкашля в ръката си и веднага след това пипне повърхност, той предава вирусите, които дори след часове могат да заразят някой друг.

Добрата профилактика е един от основните начини, които предпазват от грипна зараза. Наред с почивката, приемането на здравословна храна и достатъчно течности обаче по време на грипния сезон е нужно да се внимава повече с кого и как разговаряме и в какви помещения седим. Заради студеното време често много хора се събират на едно място, стаите не се проветряват и това позволява на грипа по-бързо и лесно да се разпространи.

Независимо дали сме навън, или на затворено място, е най-добре да се разговаря с хората на метър и половина разстояние, съветва проф. Тодор Кантарджиев. Ръцете трябва да се мият по-често и със сапун, както и винаги да се носят антибактериални кърпички. Особено когато кихаме или кашляме в ръката си, веднага след това трябва да се дезинфекцира, за да не се прехвърлят бактерии по други повърхности.

Опасно е и храненето на открито. "Когато човек си купи хотдог или пица отвън и мине на място, където много хора кихат или кашлят, вирусът може лесно да попадне върху храната, от което вероятността да се зарази е много голяма", предупреждава проф. Кантарджиев.

Няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа. Най-честите са бактериалните пневмонии, които също трябва да се лекуват в болница, поясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай