Ген. Мутафчийски: Дарявайте на болници в страната

Пристигнали са вече даренията на ОББ - 200 000 лв, и на Райфайзенбанк - по 50 000 лв. за три столични болници

Ген. Мутафчийски: Дарявайте на болници в страната | StandartNews.com
  • Пристигнали са вече даренията на ОББ - 200 000 лв, и на  Райфайзенбанк - по 50 000 лв. за три столични болници

Дарявайте на болници в страната. За това призова началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб по време на редовния сутрешен брифинг на щаба. Вчера се е появил крупен дарител, който искал да даде 400 000 лв. на конкретно лечебно заведение. Препоръчах да помислят дали не биха искали да направят дарението за болница в страната, обещаха да помислят, каза генералът.

ВИЖ ОЩЕ: Интензивни легла във всяка болница

Пристигнали са вече даренията на ОББ - 200 000 лв, и на  Райфайзенбанк - по 50 000 лв. за три столични болници, съобщи ген. Мутафчийски и каза, че ще продължава да съобщава дарителите, защото подкрепата им в кризисната ситуация е безценна. Непрекъснато има дарения към Министерство на здравеопазването и към и самите болници.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски сред топ дарителите и на Александровска

На въпрос дали има механизъм за контрол как се разпределят парите, Мутафчийски даде за пример ВМА. Тя е второстепенен бюджетен разпоредител и когато някой и даде пари, те отиват от сметката на ВМА директно в държавния бюджет. След това се връщат в болницата, но процедурата отнема месец – два. Сега няма време за това, затова аз винаги говоря с дарителите и им казвам – дарявайте в натура, заяви ген. Мутафчийски. Болниците, които са търговски дружества нямат този проблем, но пък влизат в процедури на обществени поръчки.

Сърцата българска фирма вчера дари на министерството и то веднага ни вдигна лимита за реактиви, каза и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай