Една трета от децата у нас са с наднормено тегло

Снимка: Фейсбук

Една трета от децата у нас са с наднормено тегло | StandartNews.com

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично. Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана. Това посочиха специалисти от Сдружението за проучване на затлъстяването. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.

Една трета от българчетата са с наднормено тегло, а 13% от учениците у нас са със затлъстяване, показват данните на национално проучване. Според специалистите лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години, и заседналият начин на живот са рискови фактори за десетки заболявания. Това обясни доц. Светослав Ханджиев от Сдружението за проучване на затлъстяването:

"Едно дебело дете често става пациент на клиниката по сърдечносъдови заболявания. Артериалната хипертония е много по-честа у лица, които като деца са били пълни. Захарният диабет тип II – също. Много често невъзможността на някои жени да раждат се дължи на това, че са имали наднормено тегло в детска възраст. Редица заболявания са свързани със свръхтеглото в детска възраст".

България е на последно място от страните в ЕС по консумация на мляко. "Като чуя да се говори, че консумацията на мляко е вредна – това е престъпление. Това са фалшиви новини", каза доц. Светослав Ханджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай