Доц.Кунчев с решаващо разкритие за грип и ковид

В момента припокрива симптомите на COVID-19

Доц.Кунчев с решаващо разкритие за грип и ковид | StandartNews.com

Грипният щам, който вече е регистриран у нас, припокрива симптомите на COVID-19. Това ще направи диагностицирането му изключително трудно, смята главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пред NOVA той заяви, че е възможно грипната вълна да съвпадне с новия пик на коронавируса в началото на следващата година. Това пък може да доведе до сложна епидемичната обстановка от две едновременни вирусни вълни.

Възможно е щамът „Камбоджа” да се окаже една от доминиращите версии на грипа тази зима. Той е добре познат в Европа, но не толкова у нас, казват експертите.

Началните му симптоми се припокриват с тези на коронавируса, затова ще е много трудно да се постави диагноза без тест. Щамът е включен в наличните у нас противогрипни ваксини. Те обаче не могат да се поставят едновременно с тези срещу COVID-19. Препоръката е да се направят през интервал от 14 дни.

Отпадналост, температура, кашлица и хрема са най-характерните симптоми за грипния щам „Камбоджа”. „Няма големи отклонения от класическата картина на един грип. Ако има нещо най-характерно, то е много бързото начало. От заразяването до клиничната картина времето е само няколко часа, при COVID-19 са 3-4 дни”, каза доц. Ангел Кунчев.

Експертите казват, че можем да се заразим едновременно и от двата вируса - грип и Омикрон или едното да доведе до другото. „Всяка една вирусна инфекция потиска имунитета и след това наблюдаваме бактериални инфекции. В случая обаче можем да наблюдаваме и вирусни, като те ще протичат по-тежко”, каза Христова.

Защита обаче ще дават ваксините. Интересът към противогрипните препарати е невиждан в практиката на д-р Георги Миндов. „Гоним един 30% обхват на хората над 65 години, което е 10 пъти над нивата преди COVID-19. При мен вече съм поставил 80%от наличните ми ваксини”, коментира той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай