Диабетна епидемия води до рекордно търсене на инсулин

Резултатите от изследването са публикувани в Lancet Diabetes & Endocrinology

Диабетна епидемия води до рекордно търсене на инсулин | StandartNews.com

Глобалната епидемия от диабет подклажда рекордно търсене на инсулин, но 10 милиона души няма да получат нужните им инжекции, ако значително не се подобри достъпът до инсулин, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.

От диабет, който води до слепота, бъбречна недостатъчност, сърдечни проблеми, невропатична болка и ампутации, сега са засегнати 9 процента от възрастните хора по света, при 5 процента от тях през 1980 г. Повечето диабетици са засегнати от диабет тип 2, който е свързан със затлъстяване и недостиг на физическа активност. Диабет тип 2 се разпространява особено бързо в развиващите се страни, чиито жители възприемат западния начин на живот.

Учени заявиха, че количеството инсулин, нужно за ефикасното лечение на засегнатите от диабет тип 2, ще се увеличи с над 20 процента през следващите 12 години. До инсулин обаче няма да имат достъп половината от онези 79 милиона диабетици, за които се предвижда, че ще се нуждаят от него през 2030 г. Недостигът ще е най-остър в Африка, където изследователският екип под ръководството на д-р Санджай Басу от Станфордския университет смята, че доставката на инсулин трябва да се увеличи 7 пъти, за да се лекуват пациенти от рисковата група. Те се нуждаят от инсулин, за да контролират кръвната си захар. "Тези преценки навеждат на мисълта, че сегашният достъп до инсулин е неадекватен в сравнение с прогнозируемите нужди, особено в Африка и Азия", отбеляза Басу.

Резултатите от изследването са публикувани в Lancet Diabetes & Endocrinology.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай