Диабет и кръвно увреждат бъбреците

Пийте течности, но не прекалявайте, съветва проф. Емил Паскалев.

Диабет и кръвно увреждат бъбреците   | StandartNews.com

Бъбреците на българите са едни от най-уязвимите органи. Грижата, която всеки трябва да има към своето здраве, е да си прави стандартните лабораторни изследвания веднъж годишно. С тях могат да се хванат съвсем в началото евентуални заболявания на отделителната система. Дори едно обикновено изследване на урината е достатъчно, за да покаже какво е състоянието на бъбреците,  отбелязва проф. д-р Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество.

По думите му нелекувани диабет и високо кръвно са главни виновници за болни бъбреци.
Лекарите говорят за  хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), когато проблемът се проточи повече от три месеца.
В наши дни хроничните заболявания на отделителната система нарастват, алармират още специалистите. Техният брой вече надхвърля 500 млн. души, а това прави почти всеки 10-ти жител на планетата. Една голяма част от хората не знаят за съществуващото бъбречно заболяване и за рисковете от него. Това води до по-висока смъртност, обяснява още проф. Паскалев. Съвременната медицина дава възможност да се предотврати или забави с години настъпването на напредналата бъбречна недостатъчност. Но най-важното условие остава профилактика и болестта да се открие навреме.
У нас  между 375 хил. - 750 хил. души страдат от хронични проблеми на отделителната система. Честотата на хроничните бъбречни заболявания в България е по-висока от средната по света – 128 на 1000 души. Здравната статистика сочи още, че

половината от хората над 65 г.

имат такива оплаквания. 
Хората с хронични проблеми в отделителната система трябва да поддържат нискобелтъчна диета и навреме да се лекуват. Съвременната медицина разполага с възможности да отложи с години потенциалните усложнения като метаболитна ацидоза, костни заболявания, анемия и полиневропатия. Когато се появят някакви оплаквания, свързани с бъбреците, заболяването обикновено вече е напреднало, каза още проф. Паскалев. В първите два начални стадия то може да се излекува напълно, докато в последния, пети стадий, смъртността е висока – почти при всеки четвърти.
Често си задаваме въпроса колко вода да пием.
Нормално човек отделя при ходене в тоалетна от 500 гр. до 2.5 кг. Ако е под 500 гр., се

нарушава очистването на организма


При изпикаване на над 2.5 кг, то бъбреците работят на по-високи обороти и се натоварват. Пийте течности, но не прекалявайте, съветва проф. Паскалев.
Неконтролируемото приемане на калций може да  доведе до неприятни последици. Това обаче не важи когато той се приема с храната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай