Десет мита за настинката и грипа

Те се причиняват от различни вируси и затова няма как настинката да се превърне в грип. Но е факт, че много хора бъркат симптомите им в началото

Десет мита за настинката и грипа | StandartNews.com

В разгара сме на сезона, в който всички се надяват на черен петък в аптеките, просто защото влизаме в тях по-често, отколкото и в супермаркета. Експертите са категорични - грипът настъпва! Съветите им как да се предпазим не са много по-различни от миналата година. Ето десет мита за настинката и грипа, в които вярваме:

10. Настинката може да се превърне в грип

Те се причиняват от различни вируси и затова няма как настинката да се превърне в грип. Но е факт, че много хора бъркат симптомите им в началото. Най-важното е да помним, че при настинката температурата не се повишава.

9. Може да се лекува настинка с антибиотици

Антибиотиците не се борят с вирусите, а с бактериалните инфекции. Приемът им дори може да влоши положението. 

8. Настинката не се лекува

Настинката трае 3 дни, но ако не се лекува, може да се удължи и до 30 дни. Ако дишате трудно, потърсете лекар.

7. Ако продължим да работим, ще ни мине по-бързо

Много хора вярват, че ако не се отпускаме и продължаваме да работим, ще ни мине по-бързо. Всъщност процесът може да се забави. По-добре си останете вкъщи за ден-два.

6. Трябва да стоим само в леглото 

Тук рисковете са от бронхит и пневмония. Така и кръвното налягане пада. Е, разбира се не бива да се изпада и в другата крайност.

5. Студеният въздух причинява настинки

Може да настинем, ако имаме контакт с вирус. И това не зависи от това дали сме с шапка и ръкавици или не. Не обвинявайте и климатика. 

4. Ако излезем с мокра коса, ще настинем

Логиката е същата като с тънките дрехи. Разбира се, не излизайте с мокра коса - това ще събуди имунната ви система и ще станете по-чувствителни към вирусите.

3. Можем да настинем само веднъж на сезон

Хубавото поне е, че вирусите рядко повтарят. Но може да ви настигне друг вирус.

2. Настинката може да се пребори за ден

Каквито и да са хапчетата, които пиете, не е възможно това да се случи. Внимавайте с препаратите, които съдържат парацетамол - той е опасен за черния дроб.

1. Трябва да отминат симптомите, за да си върнем нормалния живот

Може да ви тече носа в продължение на 4 седмици след настинката. Не се притеснявайте, продължете с нормалната си рутина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай