Дамите по-често страдат от неволно изпускане

Дамите по-често страдат от неволно изпускане | StandartNews.com

Водещият немски специалист д-р Анет Гаурудер-Бурместер ще преглежда в столицата

В масовите представи проблеми неволно изпускане на урина имат най-вече хората в напреднала възраст. Уринарната инконтиненция обаче не е нормална за остаряването, нито е неизбежна след раждане или като част от промените в организма през менопаузата. Въпреки че и двата пола могат да страдат от този проблем, той засяга по-често дамите. Това е симптом, зад който се крие патологично състояние или сериозно в една или друга степен заболяване. Неконтролираното изпускане на урина, проявяващо се при жените при кашляне, кихане, смях, спортуване, вдигане на тежки предмети или други резки движения на тялото, е често срещано оплакване. Много дами смятат погрешно, че този проблем е свързан с процеса на остаряване и че не може да бъде отстранен и затова не търсят специализирана медицинска помощ.

Сред основни причини за поява на уринарната инконтиненция са настъпилите промени в структурите на малкия таз, свързани с бремеността и раждането, хормоналната пренастройка на организма в периода на менопаузата, наднормено тегло, психични нарушения, урологични и метаболитни заболявания. Всъщност има различни видове инконтиненция на урината, които са плод на различни причини. При "стрес инконтиненцията", проявяваща се по време на кихане, кашляне, скачане, най-честата причина са тежко протекло раждане с травматизиране на половите органи на жената, докато т.нар. "императивната инконтиненция" е плод на нелекувани възпаления, структурни промени на пикочния мехур, климактерични нарушения и други.

Лечебният подход е различен и се определя от причините довели до оплакванията. Използват се различни оперативни техники или се прилага медикаментозна лечение. Важен момент в комплексния терапевтичен подход е и провеждането на насочената кинезитерапия за укрепване на коремната мускулатура и най-вече тази на тазовото дъно. Нелекувана навреме уринарната инконтиненция влошава качеството на живот на страдащите, водещи и до трудно овладяващи се депресивни състояния.

Усложненията от инконтиненцията на урината се свеждат до възпаление на кожата в слабинната област с повишаване риска от инфекци, включително и на уринарния тракт. Оплакванията могат да доведат до промяна в начина на живот, ограничаване на социалните контакти, избягване на сексуални отношения, смущаване на работния процес. Уринарната инконтиненция е симптом, на който трябва да се обърне внимание. Тя обуславя спазването на строга хигиена, в някои случаи промяна на хранителни навици и двигателна дейност.

Д-р Анет Гаурудер-Бурместер (Annett Gauruder-Burmester) е водещ немски специалист в областта на лечение на заболявания на органите в малкия таз при жените, свързани с инконтиненцията на урината. Тя е ръководител на клиника в Берлин, в която с успех се прилагат консервативни и оперативни методики на лечения при уринарна и анална инконтиненция. Сред тях са поставяне на изкуствени сфинктери открито или чрез лапароскопия при уринарна и фекална инконтиненция, реконструкция на сфинктерите при следродилна анална инконтиненция, свръхактивен пикочен мехур и интерстициален цистит, поставяне на слинг или меш, колпосуспензия, инжектиране на ботокс, аугментация, лечение със стволови клетки, козметична хирургия в областта на интимните части.

За късмет на родните дами със заболявания на органите на малкия таз д-р Анет Гаурудер-Бурместер ще преглежда и у нас. Прегледите ще се провеждат утре и на 13-ти август в столичната болница за женско здраве "Надежда", а всички желаещи да си запишат час за преглед трябва да позвънят на тел. 0885414430

Преглеждат безплатно хипертоници в "Александровска" този месец

Безплатни прегледи за хора с доказано или със съмнения за високо кръвно налягане ще правят специалистите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска" през целия август. Консултациите ще се извършват от 14,30 до 18,30 ч. в приемния кабинет на клиниката. За да се прегледате, нямате нужда от направление по НЗОК, а само да си запазите час предварително на тел. 02/ 9230 467 или 02/9230 339. Освен клиничен преглед и ЕКГ, на пациенти с трудно контролирано артериално налягане ще се прави и холтер–мониториране със запис на сърдечната дейност за период от 24 часа, съобщават от лечебното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай